‘Koopjesjagen is ook topsport’

Astrid Blankendal (48), groepsleerkracht op een basisschool, kocht twee joggingbroeken (euro 5) op de Ten Kate markt in Amsterdam...

Gerdy van der Stap

Wat een drukte, hè.

‘Tja, de markt op zaterdag. Wel gezellig, toch.'

Heb je iets gekocht?

‘Twee joggingbroeken, ze waren maar vijf euro.’

Voor jezelf?

Nee, voor mijn zoon Gerson van dertien. Die is er nu niet bij. We zijn in hier omdat mijn broer jarig is, hij wordt vandaag vijftig. We komen met de trein en tram uit Rotterdam, mijn broer woont hier vlakbij.

Maar eerst nog even de Ten Kate markt over.

Ja, ik ben dol op markten. In Rotterdam ga ik ook altijd naar de markt* Nu ik erover nadenk ben ik deze week wel op vier markten geweest! In het centrum, op de Blaak, de Schiedamse markt en die bij de Rijnhaven.

En heb je veel gekocht?

Ik ga niet per se om iets te kopen, hoor. Maar op de markt is het altijd wèl voordelig en ik ben een koopjesjager. Ja hoor, een echte! Ik kijk natuurlijk wel naar de kwaliteit. Maar als het mooi is en goed, waarom niet?

Wat voor spullen koop je op de markt?

Wat niet? Groenten en fruit, kleding, oorbellen, keukengerei of een tas.

Voor je broer nog iets?

We hebben bloemen voor hem gekocht, maar daar zijn mijn nichtjes al mee vandoor. Het wordt geen groot feest, gewoon familie onder elkaar, al is dat wel zo’n twintig man. Mijn zus uit Den Haag komt, en die andere uit Almere. Gezellig. En lekker eten, dat hoort erbij, dat maakt het aangenaam.

Hou je van koken?

Ja, ik doe het graag. Mijn specialiteit? Zelf vind ik dat ik het best bojo maak, dat is cassavetaart. Maar ik maak ook vaak roti, van alles wel. Toch blijf ik slank. Ja, bij mij zet het niet aan. Ik hoef mijn eetgedrag niet in de gaten te houden.

Werk je?

Ik ben groepsleerkracht van zo’n vijftien kinderen jaar op een islamitische basisschool in Rotterdam. Ja, dat is zeker wel speciaal. Zelf ben ik christelijk. Dat ik niet islamitisch ben, maakte de school niet uit, maar bij de sollicitatie moest ik wel verklaren dat ik niet negatief tegenover de islam sta.

Bevalt het?

Jawel, maar het is ook zwaar. Die kinderen zijn negen, tien jaar. Dat is soms wel erg enerverend en uitputtend.

Het vergt veel van je conditie?

In Suriname deed ik veel aan sport: basketbal, volleybal en atletiek. Maar hier kom ik er niet aan toe. Ik hou echt van sport, en ik wil wel, maar is hier druk en zo gauw donker* En je wordt ook moe.

Je maakt natuurlijk flink wat kilometers op al die markten.

Inderdaad! Dat is ook topsport.Gerdy van der Stap

Meer over