Koopaanbeveling zet telecom op winst

Aandelen in telefoonmaatschappijen gaan het helemaal maken. AT & T, de grootste Amerikaanse telefoonmaatschappij, was maandag met 8,77 procent koerswinst de snelste stijger in de breed samengestelde Dow Jones index....

Van onze verslaggever

AT & T steeg 1,86 dollar naar 22,27. Aanleiding voor de euforie rond AT & T was een koopaanbeveling van Credit Suisse First Boston. Ook Verizon Communications en SBC Communications profiteerden van de algemene telecomaanbeveling van CSFB. De bank verwacht dat de winst op niveau zal blijven dankzij reorganisaties, ook al valt de omzet terug. CSFB verwacht overigens dat juist lokale telefoonmaatschappijen zullen groeien doordat zij klanten terugwinnen. Dat zou ten koste kunnen gaan van grote dienstverleners zoals AT & T. Maar dat drukte de pret niet.

De Dow Jones bleef vrijwel liggen op het niveau van vrijdag toen de stemming positief was na gunstig economisch nieuws. De Dow Jones sloot 0,19 procent ofwel 18,06 punten lager op 9266,51. De technologieindex Nasdaq steeg 0,27 procent ofwel 4,64 punten naar een slotkoers van 1735,34.

'De markt heeft zich hesteld in een korte periode', aldus een beleggingsadviseurvan Merrill Lynch tegenover persbureau Bloomberg. 'Economisch herstel komt eraan, langzaam maar zeker. Dat is goed nieuws voor de aandelenmarkten.'

Defensiebedrijf Northrop Grumman steeg ruim vijf dollar naar 92 dollar. Het bedrijf stelde de winstverwachting voor dit jaar naar boven bij. In het kielzog steeg ook de koers van het aandeel van concurrent Lockheed Martin.

Kellogg, de producent van de gelijknamige cornflakes, steeg bijna een dollar naar 34,90 dollar. Het bedrijf meldde dat de winst per aandeel in het tweede kwartaal hoger was dan verwacht. Het bedrijf noemt de lage dollarkoers en de betere concurentiepositie als belangrijke oorzaak voor de winststijging.

Meer over