Koop nieuw politiepistool riekt naar corruptie

DEN HAAG - Bij de aankoop van een nieuw dienstpistool door de Nederlandse politie is een van corruptie betichte wapenleverancier betrokken. Het bedrijf, de wapengroothandel Technisch Bureau Müller (TBM) uit Arnhem, was eerder betrokken bij de aanbesteding van pepperspraybusjes in 2002.

Van onze verslaggever John Schoorl en Merijn Rengers
Het nieuwe politiepistool Beeld
Het nieuwe politiepistool

De rijksrecherche doet onderzoek naar deze aankoop vanwege mogelijke corruptie. De agent die door TBM zou zijn omgekocht, speelt ook een rol bij de aanbesteding van de dienstpistolen.
Donderdag maakte minister Opstelten van Veiligheid en Justitie met grote vertraging bekend dat de politie zich voortaan bedient van pistolen van het merk Sig Sauer. Een speciaal voor de Nederlandse politie aangepast wapen van de fabrikant gaat alle bestaande Walter- en Glockpistolen vervangen.

Twee integriteitsonderzoeken
Tegelijkertijd maakte Opstelten bekend dat er tijdens de aanbesteding van het politiepistool twee integriteitsonderzoeken zijn verricht. Dit naar aanleiding van een lopend rijksrechercheonderzoek naar mogelijke corruptie bij de aanschaf van pepperspray in 2002.

TBM is de officiële verkoopagent van Sig Sauer in Nederland, zo staat vermeld op de website van het bedrijf. De Rotterdamse agent heeft volgens bronnen in de wapenindustrie als materiedeskundige meegeschreven aan de technische specificaties van het nieuwe politiewapen.

Peppersprayzaak
In de peppersprayzaak vervulden de agent en TBM precies dezelfde rollen. De agent was indertijd de materiedeskundige, en TBM de verkoopagent van de spray. Uit Amerikaanse justitie-documenten is vorig jaar gebleken dat de agent de specificaties voor pepperspray zodanig manipuleerde, dat TBM de aanbesteding voor de spray won.
Hij werd daarvoor via TBM beloond door de Amerikaanse producent van het wapen.

Volgens Opstelten zijn er naar aanleiding van het pepperspraydossier bij de aanbesteding van het politiepistool twee onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd door de Rijksrecherche en de Rijksauditdienst. 'Die hebben beide geconstateerd dat er gedurende het gehele aanbestedingsproces van het pistool niets gebleken is van enige onregelmatigheden', aldus de minister.

Aanbestedingsprocedure
Een woordvoerder van minister Opstelten weigert in te gaan op de rol van TBM en de Rotterdamse agent bij de aanschaf van het pistool. Ook wil hij niet zeggen of er, lopende de procedure, is overwogen om deze partijen uit de aanbestedingsprocedure te zetten. 'We hebben onderzoek gedaan, en daaruit blijkt dat de aanbesteding van het pistool volgens de regels was verlopen', aldus de woordvoerder. TBM reageert niet op verzoeken om commentaar.

De aanschaf van 42 duizend nieuwe dienstpistolen is een hoofdpijndossier voor de politie. Door juridische procedures en extra aanpassingen in het ontwerp van het pistool liep de invoering ervan jaren vertraging op. De waarde van het contract voor alle nieuwe pistolen, het onderhoud en de bijbehorende trainingen loopt in de tientallen miljoenen.

Verbazing
In de wapenindustrie is met verbazing gereageerd op de gang van zaken. Een betrokkene zegt dat hij de afgelopen twee jaar bij herhaling de politie heeft gewezen op de rol van de agent en TBM en op de grote overeenkomsten tussen de aanbesteding van pepperspray en die van het nieuwe politiepistool.

Dat er geen onregelmatigheden bij de aanbesteding zijn geconstateerd, verbaast hem niet. 'De truc is steeds hetzelfde: de technische specificaties worden zo aangepast dat er na een ogenschijnlijk zuivere procedure maar één fabrikant aan de eisen voldoet. Het is typisch Nederlands om jezelf met een paar snelle rapportjes vrij te pleiten.'

Meer over