Koolrolletjes gevuld met kerriekokosrisotto

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Koolrolletjes gevuld met kerriekokosrisotto (10 rolletjes, 2 personen).

Pay-Uun Hiu
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Vandaag verplaats ik me in een Chinese kool. Het staat er echt, in de nieuwe editie van Smaakvrienden Groente en Fruit (Karakter Uitgevers) van Angélique Schmeinck: je moet je verplaatsen in het product. Het is dat ik deze zomer had leren werken met Schmeincks intuïtieve methode en mindmaps, anders had ik me schaterend verplaatst in een rode biet en daarna het boek weggelegd.

Dat zou jammer zijn geweest. Schmeincks boek is een systematisch antwoord op de vraag 'Wat eten we vandaag?'. Op elke pagina staat een groente- of fruitsoort met een kleurig overzicht van mogelijke bereidingen en combinaties met 'boezemvrienden' en 'spannende vrienden'. Je laat je ogen eroverheen flitsen tot ze aan iets blijven haken. Zoals aan rolletjes en kerrierijst op de pagina met Chinese kool, waarbij ik gekaramelliseerde paprikareepjes verzin.

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu.Beeld Studio V

Bereiding

Bereid de kerrierijst als risotto: verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin gember en lente-ui. Roer dan op niet te hoog vuur de rijstkorrels er doorheen en laat ze warm worden. Roer de specerijen erdoor, laat even meebakken. Giet de kokosmelk erbij, roer goed, laat iets inkoken. Voeg serehstengel en djeroekpoeroetblad toe en roer dan een soeplepel hete bouillon door de rijst. Voeg weer bouillon toe als het vocht is opgenomen. Doe dit tot de rijst beetgaar is (na ca. 20 min.). Zorg dat de risotto niet te soepig is. Breng op smaak met zout en peper. Laat de risotto afkoelen en een beetje opstijven.

Bak de paprikareepjes in olie met de gembersiroop en de ketjap en laat dan op zacht vuur karamelliseren. Blancheer de koolbladeren tot ze zacht genoeg zijn om op te rollen. Dep ze droog. Leg er een flinke eetlepel kerrierisotto op met een paar reepjes paprika. Maak een rolletje van de rijst met de paprikareepjes in het midden en rol er dan het koolblad omheen. Verwarm de rolletjes voor het opdienen een minuut of 10-15 in een voorverwarmde oven (180 graden) of een stoompan. Zet de overgebleven risotto ook (warm!) op tafel en eet er salade of andere groenten bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Koolrolletjes gevuld met kerriekokosrisotto. Beeld Pay-Uun Hiu
Koolrolletjes gevuld met kerriekokosrisotto.Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten

- 200 g Arborio-rijst
- 2 eetl. + 1 eetl. olie
- 2 lente-uitjes in ringetjes
- stukje gember, geschild en fijngehakt
- 1,5 eetl. kerrie
- 1 theel. ketoembar
- 1 theel. kardemom
- 100 ml kokosmelk
- 1 serehstengel
- 1 djeroekpoeroetblaadje
- ca. 800 ml groentebouillon
- 1 rode puntpaprika in reepjes
- scheut gembersiroop
- scheut ketjap manis
- 10 bladeren Chinese kool

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over