Kooijman bij Scapino: geen blijvertje

Choreografieën maken voor een groot podium is een vak. Landerer kan het.

ANNETTE EMBRECHTS

Voor het eerst maakt oud-danser Jan Kooijman, bekend als acteur en jurylid van So You Think You Can Dance, een choreografie voor het grote podium, als onderdeel van TWOOLS 14, de seizoensafsluiting van Scapino Ballet Rotterdam.

Tijdens zijn danstijd bij Scapino nam hij wel eens deel aan choreografieworkshops en voor studenten van de Rotterdamse Dansacademie creëerde hij eerder twee choreografieën. Maar dansstukken voor een groot publiek, zoals dit All the things we don't know, worden zeker niet zijn corebusiness, zo verzekerde de 'mooiste televisieman van Nederland' voor aanvang van de première. Wel gaat hij de show van cabaretier Peter Heerschop choreograferen en danser Rubinald Pronk van choreografische hulp voorzien.

Een beloftevolle choreograaf lijkt er vooralsnog niet achter Kooijman schuil te gaan. Zijn verhalend ballet over een vrouw die na een avontuur-tje haar vertrouwde omgeving niet durft los te laten is sympathiek maar ook letterlijk verbeeld. SYTYCD-finalist Juvat Westendorp beleeft als buitenstaander-met-breakdance-moves een kortstondige flirt met de moderne danseres Sherida Lie. Op filmdoek liggen ze lachend tussen de lakens: grappig maar ongeloofwaardig. Op de tamelijk rechtlijnige livemuziek van rockband King Jack keert Lie terug bij haar vertrouwde Scapinodansers. Outsider Juvat komt nog even verhaal halen, maar ketst af op haar twijfels. Einde avontuur. Een choreografisch gevalletje van 'gelukkig kan hij beter jureren en acteren'.

King Jack brengt ook tijdens Wubbes gelegenheidsbijdrage (opening en slot) livenummers ten gehore maar zowel Kooijman als Wubbe halen de vier muzikanten jammer genoeg niet uit hun reguliere concerthouding. Tijdens de andere zes choreografieën klinkt vooral elektronische muziek.

Speels en ontregelend zijn het trio Find me, Please! van Min Li (over de (on)zin van Facebook) en het apenkooikwartet Mind the gap van Pedro Goucho Gomes (waarin benen en schoenen de dansers dwarszitten). Choreografisch interessant zijn Par la main... van Scapinodanser Loïc Perela (een consequente run-sur-place van vijf vrouwen) en Chromosomes van Mischa van Leeuwen (eveneens Scapinodanser) dat een verbeelding lijkt van het beroemde schilderij La Danse van Henri Matisse.

De Duitse Felix Landerer wisselt in Irreversible op een helder klokkenspel bevroren poses attractief af met snelle arm- en beengebaren.

In tegenstelling tot Kooijman lijkt Landerer choreografisch een blijvertje te worden: vorig jaar, tijdens TWOOLS 13, is zijn Fake One lovend ontvangen.

TWOOLS, Scapino Ballet Rotterdam

InRotterdamse Schouwburg, 4/6. T/m 7 juni.

www.scapinoballet.nl

undefined

Meer over