Konvooi vluchtelingen getroffen door bommen

Joegoslavië beschuldigt de NAVO van het opzettelijk bombarderen van een vluchtelingenkonvooi in Kosovo, waarbij zeker 75 etnische Albanezen zijn omgekomen....

De Servische televisie en ook een fotograaf van het persbureau Reuters toonden schokkende beelden van de gevolgen van de bombardementen. Overal op de weg lagen verminkte lichamen naast tractorwrakken en een paardenkar. Mensen met bebloede gezichten waren bezig lichamen van doden en gewonden in auto's en op karren te laden. Bejaarden en kinderen zaten langs de weg te huilen.

Het Servische Mediacentrum in Pristina meldde dat twee afzonderlijke vluchtelingenkonvooien zijn getroffen, die voor het grootste deel bestonden uit vrouwen, kinderen en bejaarden. Zij werden begeleid door de Servische politie. Het eerste konvooi - ruim duizend vluchtelingen op tractors, opleggers, in personenauto's en te voet - zou tweemaal zijn geraakt bij de dorpen Madana en Meja, niet ver van Djakovica in Zuid-Kosovo. De tweede colonne zou zijn getroffen op de weg tussen Prizren en Djakovica. Drie politiemannen die deze groep begeleidden, raakten gewond.

Een woordvoerder van het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken, Nebojsa Vujevic, veroordeelde de aanvallen die de vluchtelingen zouden hebben getroffen als 'een misdaad tegen de menselijkheid'. Vujevic zei dat de lichamen 'letterlijk her en der verspreid over de weg' lagen.

NAVO-woordvoerder Jamie Shea heeft bevestigd dat een militaire colonne op de weg van Prizren naar Djakovica is gebombardeerd, maar of daarbij ook burgers zijn omgekomen kon Shea nog niet zeggen. De zaak wordt grondig onderzocht, aldus een NAVO-verklaring.

Woordvoerder Kenneth Bacon van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf toe dat de getroffen militaire voertuigen inderdaad een vluchtelingenkonvooi begeleidden. Maar Bacon zei er absoluut zeker van te zijn dat alleen de voertuigen zijn getroffen.

Volgens Bacon is het goed mogelijk dat de Servische manschappen, nadat hun voertuigen getroffen waren, het vuur hebben geopend op de vluchtelingen. Eerder zouden vluchtelingen in Albanië tegen VN-hulpverleners hebben gezegd dat Joegoslavische vliegtuigen en helikopters hen hadden beschoten.

Na afloop van de EU-top in Brussel over Kosovo verklaarden de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en VN-chef Kofi Annan het te betreuren dat bij een NAVO-aanval tientallen vluchtelingen de dood hadden gevonden. Schröder zei dat weliswaar alleen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic voor het incident verantwoordelijk is, maar dat dit niets afdoet aan het lijden. Annan noemde het voorval een reden te meer om inspanningen voor een politieke oplossing op te voeren.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch krijgt steeds meer bewijzen binnen van een etnische zuivering in Kosovo. Uit getuigenverklaringen zou blijken dat Joegoslavische troepen tussen 1 en 4 april minstens 47 etnische Albanezen hebben omgebracht.

Meer over