Koninklijke onderscheiding voor Henk Schiffmacher en Astrid Joosten

De jaarlijkse lintjesregen is weer neergedaald. Tattookeizer Henk Schiffmacher en tv-presentatrice Astrid Joosten hebben woensdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan. Schiffmacher werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Joosten tot Ridder in diezelfde orde.

Henk Schiffmacher ontvangt een koninklijke onderscheiding tijdens lintjesregen in De Nieuwe Kerk. Beeld anp
Henk Schiffmacher ontvangt een koninklijke onderscheiding tijdens lintjesregen in De Nieuwe Kerk.Beeld anp

Schiffmacher wordt geroemd als 'ambassadeur voor de tattookunst'. Hij heeft de tattoo-cultuur tot een gewaardeerde kunstvorm verheven en daarnaast een belangrijke rol gespeeld bij de hygiëne. Schiffmacher is verder onder andere ambassadeur van Orange Babies (een stichting voor zwangere vrouwen met hiv) en van de stichting B!NK (voor kinderen met een sociale of maatschappelijke achterstand in ontwikkelingslanden).

Astrid Joosten Beeld anp
Astrid JoostenBeeld anp

Joosten presenteert sinds 2011 het satirische consumentenprogramma Kanniewaarzijn. Eerder presenteerde ze verschillende nieuwsprogramma's, documentaires, quizzen en speciale programma's voor goede doelen. Ze is verder actief betrokken bij Oxfam Novib en het Nationaal Epilepsiefonds.

Alle lintjes

Een volledig overzicht van wie er dit jaar een lintje hebben gekregen is te vinden op de website Lintjes.nl.

2.818 lintjes

In totaal kregen woensdag 2.818 personen een lintje opgespeld, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 11 personen (9 mannen en 2 vrouwen) gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 2.807 personen. Er werden dit jaar 3.177 personen voorgedragen.

Behalve Schiffmacher en Joosten werden onder anderen Bevrijdingspop-organisator Ilco van der Linde (Officier in de Orde van Oranje-Nassau) en oprichtster van het Prostitutie Informatie Centrum Mariska Majoor (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) gedecoreerd.

Jaap Drupsteen werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze grafisch ontwerper maakte diverse leaders voor publieke omroepen, ontwierp de bankbiljetten van 10, 25, 100 en duizend gulden, en maakte in 1975 een succesvolle tv-bewerking van Het grote gebeuren van Belcampo.

null Beeld anp
Beeld anp

Scrollen door gedecoreerden

We hebben een aantal 'gedecoreerden', zoals de ontvangers van een lintje worden genoemd, voor u op een rijtje gezet. Scrollt u lekker door de bekende en minder bekende mensen die vandaag in het zonnetje zijn gezet.

Welke lintjes zijn er?

Orde van de Nederlandse Leeuw
Bedoeld voor mensen met bijzondere verdiensten van zeer uitzonderlijke aard voor de samenleving. Van de hoogste naar de laagste graad bestaat deze orde uit: Ridder 1e graad, genoemd Ridder Grootkruis; Ridder 2e graad, genoemd Commandeur; Ridder 3e graad, genoemd Ridder.

Orde van Oranje-Nassau
Benoeming wordt verleend wegens bijzondere verdiensten jegens de samenleving. Van de hoogste naar de laagste graad bestaat deze orde uit: Ridder Grootkruis; Grootofficier; Commandeur; Officier; Ridder; Lid

Militaire Willemsorde
Militaire onderscheiding voor daden die getuigen van 'Moed, Beleid en Trouw'; kan ook voor niet-Nederlanders worden aangevraagd. Van de hoogste naar de laagste graad bestaat deze orde uit: Ridder-grootkruis; Commandeur; Ridder 3e klasse; Ridder 4e klasse.

Meer over