Koningshuisbiograaf Cees Fasseur (77) overleden

Jurist en schrijver Cees Fasseur is zondag overleden. Hij is 77 jaar geworden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Fasseur werd vooral bekend door zijn tweedelige biografie over koningin Wilhelmina (1998 en 2001). In 2008 verscheen zijn boek Juliana & Berhard, Verhaal van een huwelijk.

Redactie
Biograaf Cees Fasseur, schrijver van de biografie 'Eigen meester, niemands knecht' over het leven van voormalig minister-president Gerbrandy, poseert naast het standbeeld van Gerbrandy. Beeld anp
Biograaf Cees Fasseur, schrijver van de biografie 'Eigen meester, niemands knecht' over het leven van voormalig minister-president Gerbrandy, poseert naast het standbeeld van Gerbrandy.Beeld anp

Fasseur studeerde rechten in Leiden en was daar een aantal jaren docent aan de universiteit. Daarna werkte hij onder meer bij het ministerie van Justitie en was hij rechter in Amsterdam. Later was hij hoogleraar in de geschiedenis van Zuidoost-Azië, in het bijzonder van Indonesië. Hoewel hij geen geschiedenis studeerde, wordt hij vaak gezien als historicus.

In Juliana & Berhard, Verhaal van een huwelijk beschrijft Fasseur ook Greet Hofmans. Zij was een alternatieve genezeres en handoplegster, die negen jaar lang een vriendin en adviseur was van koningin Juliana. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de Greet Hofmans-affaire.

Teruglezen - Interview met Cees Fasseur

De zondag overleden Cees Fasseur schreef met zijn portret van oorlogspremier Gerbrandy zijn laatste biografie. Volkskrant-redacteur Jan Tromp sprak met hem over zijn contact met koningin Beatrix, struinen in de koninklijke archieven, de kritiek op zijn werk en de dilemma's van de biograaf.

Multidisciplinair

Waar Fasseur ook werkzaam is geweest, steeds belichaamde hij multidisciplinariteit. Bij het departement van Justitie, waar hij van 1965 tot '86 werkte, gold hij zo'n beetje als de huishistoricus. En als hoogleraar werd hij geregeld aan zijn juridisch verleden herinnerd. Feit is dat beide hoedanigheden steeds een vruchtbare symbiose hebben gevormd.

Daarvan was nog geen sprake toen hij in 1957, na zijn eindexamen aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden, een toekomst als chemicus ambieerde. Hij ging scheikunde studeren in zijn woonplaats, maar kwam, aldus zijn latere collega-historicus H. Wesseling, van deze dwaling terug toen hij 'zoveel glaswerk brak dat de glasblazers er niet tegenop konden blazen'. Als een soort boetedoening voor deze flirt met een hard bètavak koos hij daarop meteen voor twee niet-verwante studies: rechten en geschiedenis. De eerste voltooide hij in 1963, de tweede in 1965.

Op dat moment was hij al werkzaam als wetgevingsjurist op het departement van Justitie. In die hoedanigheid stond hij later aan de wieg van de Advocatenwet en de Politiewet. Hieraan ontleent hij zijn gezag in juridisch Nederland, zegt oud-minister mr. F. Korthals Altes. 'Hij kon helder formuleren, en kon abstracte regels opstellen voor concrete praktijkgevallen. Die kwaliteiten waren schaars. Zozeer zelfs, dat we hem in 1989, toen hij al hoogleraar was in Leiden, naar Den Haag hebben gehaald om de Politiewet in elkaar te zetten. Geen van onze ambtenaren was daar op dat moment toe in staat, en geen van hen was bij machte om Binnenlandse Zaken op gepaste afstand te houden.'

Humor

In 2001 nam hij afscheid als Leids hoogleraar. Als gevierd auteur had hij toen al veel in de publiciteit gefigureerd. Wat oud-premier Van Agt in die optredens zo node heeft gemist, is de humor waarmee Fasseur volgens hem is gezegend, zei hij toen.

'Ooit, in het midden van de jaren zestig, deelden wij als ambtenaar bij Justitie een pijpenla aan het Plein in Den Haag. Morsigheid en troosteloosheid alom. Maar met Fasseur in de buurt was je daar immuun voor. Wat hebben wij onbedaarlijk gelachen! Hij is dartel, inventief en behept met een vlugge geest. Een geestiger mens heb ik sedertdien zelden meer ontmoet.'

Meer over