Nieuws

‘Koningsdagfeest’ Breda geschrapt na toenemende risico’s voor openbare orde en veiligheid

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor de 538 Oranjedag op zaterdag 24 april. Volgens burgemeester Paul Depla heeft hij dat besluit moeten nemen uit veiligheidsoverwegingen. Op het testevenement, waarvoor 10 duizend bezoekers een kaartje hebben weten te bemachtigen, was de afgelopen dagen een storm van kritiek losgebroken.

538 Koningsdag in Breda in 2019. Beeld ANP Kippa
538 Koningsdag in Breda in 2019.Beeld ANP Kippa

Volgens de gemeente Breda is er zoveel maatschappelijke onrust over het muziekfeest ontstaan dat openbare orde en veiligheid niet meer zijn gewaarborgd. ‘De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de fieldlabs aan zal trekken, met alle veiligheidsrisico’s van dien’, aldus burgemeester Paul Depla.

De Bredase burgemeester zegt pal te staan voor de veiligheid van politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. ‘Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.’

Zorgmedewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda waren dit weekend de petitie ‘Met 538 de zorg geminacht’ begonnen. Ruim 350 duizend mensen hadden maandagmiddag de petitie ondertekend. Ook kwam er kritiek van de politiebonden en was de Bredase horeca woedend.

Maandagavond staat een debat in de gemeenteraad gepland over het omstreden muziekfestijn.

Meer over