'Koningin van de wederopbouw'

Politieke partijen hebben in hun reacties op het overlijden van prinses Juliana zaterdag vooral haar betrokkenheid en warmte geroemd. De 'koningin van de wederopbouw', noemde CDA-fractievoorzitter Verhagen haar...

'Koningin Juliana was de koningin van de wederopbouw. Nederland verliest in haar een betrokken en warme persoonlijkheid,' zei CDA-fractievoorzitter Verhagen. Volgens Verhagen wist Juliana 'op een heel directe en open wijze invulling te geven aan het koningschap. Zij was een echte moeder der natie.'

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen noemde het overlijden een 'enorme slag voor de generatie die de Tweede-Wereldoorlog en de wederopbouw van Nederland hebben meegemaakt'. Hij zei dat de voormalige koningin veel bewondering had geoogst door haar warme, meelevende manier van optreden.

Juliana was, stelde de PvdA in een persverklaring, de 'koningin die het Koninklijk Huis een plek midden in de Nederlandse samenleving heeft bezorgd. Zij is van grote betekenis geweest voor veel mensen. Ze was altijd betrokken en medemenselijk en stond voor mensen die het moeilijk hadden.'

Met het overlijden van prinses Juliana heeft Nederland 'een zachte en betrokken koningin verloren, die op verschillende gelegenheden ook grote moed heeft getoond', aldus fractievoorzitster Halsema van GroenLinks zaterdag in een eerste reactie.

De SP herinnert prinses Juliana 'als een markante persoonlijkheid die op geheel eigen wijze invulling gaf aan haar koningschap. Zij heeft voor zeer veel Nederlanders veel betekend,' aldus het Tweede-Kamerlid Van Bommel. Het Kamerlid zei vooral veel respect te hebben gehad voor de manier waarop zij probeerde 'de afstand tussen vorst en bevolking te slechten'.

'Juliana gaf op zeer menselijke wijze invulling aan het koningschap. Haar warmte en onconventionaliteit laten een dierbare herinnering na,' zei D66-fractievoorzitter Dittrich.

'Prinses Juliana zal in de harten van velen voortleven,' schreven de voorzitters Weisglas van de Tweede Kamer en Timmerman-Buck van de senaat zaterdag.

'Met veel verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden en leven zeer mee met hare majesteit de koningin, zijne koninklijke hoogheid prins Bernhard en de overige leden van het Koninklijk Huis,' aldus de gezamenlijke verklaring van beide voorzitters.

Meer over