Koningin van de romantische komedie

Nora Ephron was bekend als scenarist, regisseur, schrijver en essayist en werd beroemd met de romantische komedies When Harry Met Sally en Sleepless in Seattle.

Geestelijk moeder van een van de bekendste filmscènes ooit, dat was de dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden Amerikaanse scenarist, regisseur en essayist Nora Ephron. Ze had leukemie.

De betreffende scène is vaak aangehaald en geparodieerd: Meg Ryan die in When Harry Met Sally (1989) luidkeels voordoet aan tegenspeler Billy Crystal hoe geloofwaardig ze een orgasme kan faken, midden in een overvolle New Yorkse broodjeszaak.

Tegen de Hollywoodgewoonten in, en volgens insiders ten onrechte, relativeerde Ephron haar aandeel in het voor een Oscar genomineerde script in interviews: ja, dat nep-orgasme als tafelgesprek was dan wel haar idee, maar het was actrice Ryan die voorstelde om zo'n orgasme na te doen. En Crystal bedacht de klassiek geworden grap van de toeschouwster een tafeltje verderop in het etablissement. Ze zegt tegen de ober: 'I'll have what she's having.'

Dat het succes van de romantische komedie, die als voorbeeldfilm geldt binnen het genre, meer aan de scenarist dan aan regisseur Rob Reiner wordt toegeschreven, zegt iets over het schrijftalent van Ephron. Ze werd in 1941 in Manhattan geboren en groeide op in Beverly Hills als dochter van het Broadway/Hollywood-scenaristenkoppel Henry en Phoebe Ephron (o.a. There's No Business Like Showbusiness, 1961). Ephron maakte al vroeg naam als vilein en humoristisch essayist met een opvallend diverse onderwerpskeuze, variërend van politiek tot haar non-existente decolleté, of het bakken van een perfecte omelet.

Ze bezat de on-Amerikaanse gewoonte om zichzelf vrolijk neer te halen in haar stukken, wat haar zeer geliefd maakte onder haar lezers. Zoek het dichtbij, adviseerde moeder Phoebe ooit en Ephron haalde die uitspraak veelvuldig aan: 'Everything is copy'- alles is kopij.

Ook haar op de klippen gelopen huwelijk met sterjournalist Carl Bernstein (samen met Bob Woodward onthuller van het Watergateschandaal), die ze als serieel vreemdganger opvoerde ('Hij is in staat tot seks met de Luxaflex') in haar autobiografische roman en bestseller Heartburn. Het boek werd later verfilmd met Jack Nicholson en Meryl Streep in de hoofdrol en naar een scenario van de auteur zelf.

De gang naar Hollywood zette Ephron in toen ze met Bernstein een (ongebruikt) scenario schreef voor diens met Woodward geschreven bestseller All the President's Men, over de Watergate-affaire. In haar eerste wel gerealiseerde speelfilm (Silkwood, 1983) speelde Streep ook de hoofdrol, evenals in haar laatste: het door Ephron geschreven en geregisseerde kassucces Julie & Julia (2009), een biografische komedie over tv-kok Julie Powell.

Ephron maakte in Hollywood naam als alleskunner; ze regisseerde in totaal acht films, waaronder de succesvolle komedie Sleepless in Seattle (1993, met Meg Ryan en Tom Hanks). Driemaal werd ze genomineerd voor een Oscar, altijd in de categorie voor het beste scenario. Toch beschouwde ze de journalistiek, en niet film, als haar grote liefde. Tot kort voor haar dood schreef ze stukken voor de populaire internetkrant The Huffington Post.

De restaurantscene in When Harry met Sally, een van de bekendste filmscènes ooit, een idee van Nora Ephron. Gespreksonderwerp is het vrouwelijk orgasme.

Sally: 'Most women at one time or another have faked it.'

Harry: 'Well they haven't faked it with me.'

Sally: 'How do you know?'

Harry: 'Because I know.'

(...)

Harry: 'You don't think that I could tell the difference?'

Sally: 'No.'

Harry: 'Get outta here.'

Sally: 'Ooo... Oh... Ooo...'

Harry: 'Are you OK?'

Sally: 'Oh... Oh God... Ooo Oh God... Oh... Oh... Oh... Oh God...

Oh yeah right there Oh!

Oh... Yes Yes Yes Yes Yes Yes...

Oh... Oh... Yes Yes Yes....Oh...Yes Yes Yes Yes Yes Yes... Oh... Oh... Oh...

Oh God Oh... Oh... Huh...

(...)

Dame aan een andere tafel:

'I'll have what she's having.'

Geef mij maar wat zij heeft

undefined

Meer over