Koningin praat met Pessers

Koningin Beatrix heeft voor de NOS-televisie vijf gesprekken gevoerd met Dorien Pessers, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, over haar ambtsvervulling....

Van onze verslaggevers Maud Effting Remco Meijer

Dit bevestigt Lars Andersson, hoofd van NOS Actueel. De gesprekken met de koningin maken deel uit van een tweeënhalf uur durende uitzending, waarvoor ook de oud-premiers Van Agt, Lubbers en Kok, en de huidig premier Balkenende zijn geïnterviewd.

Andersson spreekt van een 'bijzonder programma', dat mede in het teken staat van veranderingen in Nederland tijdens Beatrix' regeerperiode. Maartje van Weegen verzorgt de algehele presentatie.

Aan het hof bestond de wens geen journalistiek interview te houden, maar een andersoortig gesprek. Het vakgebied van Pessers sluit aan bij Beatrix' voorkeur haar ambt en niet haar persoon centraal te stellen.

Nederland 2 ruimt veel tijd in voor het jubileum van de koningin. Na het programma op donderdag wordt op vrijdagavond 29 april verslag gedaan van een concert op de Dam in Amsterdam en van de overhandiging van het nationale cadeau. Die avond staat ook de uitzending gepland van een documentaire van Roel van Dalen over de inhuldigingsdag van de koningin in 1980.

Op 30 april is koningin Beatrix in Den Haag. Vrijwel alle activiteiten worden uitgezonden: 's ochtends is er een bijeenkomst in de Ridderzaal, 's middags neemt de koningin deel aan de festiviteiten in Scheveningen. 's Avonds krijgt zij in een tent op het Malieveld een volksfeest aangeboden onder de titel Dit is een land om lief te hebben. Het programma wordt uitgezonden door de TROS. Presentator is Ivo Niehe. Frans Bauer en Marco Borsato zullen optreden.

Op Nederland 3 is die avond bij de VPRO de televisiefilm De Kroon te zien, van Peter de Baan en Ger Beukenkamp. De film is een gedramatiseerde versie van de bemiddeling door Max van der Stoel in de zaak-Zorreguieta. De vader van Máxima mocht in 2002 niet bij het huwelijk van zijn dochter met Willem-Alexander zijn.

Meer over