Koningin moet gemoederen op eilanden sussen

Koningin Beatrix begint vrijdag aan een tiendaags officieel bezoek aan de Caribische deel van het Koninkrijk. De vorstin zal op een aantal eilanden al haar talenten moeten aanspreken om de gemoederen tot bedaren te brengen.

null Beeld

Vijf jaar geleden stond haar rondreis langs de zes eilanden in het teken van de hoog gespannen verwachtingen ten aanzien van de zo gewenste staatkundige hervormingen. Maar nu die hervorming een jaar oud is, overheersen teleurstelling en boosheid over de gang van zaken.

De ontevredenheid is met name groot in de nieuwe bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Op Bonaire is voor het bezoek maandag een demonstratie aangekondigd. 'De koningin moet naar het volk luisteren', aldus actievoerder Cedric Soleana. Hij vindt dat Beatrix haar 'moederhart moet uitstorten' over het lijdende volk van Bonaire. 'De koningin staat boven de politiek, zij kan alles zeggen en doen en de wetten veranderen.'

De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer die voorafgaand aan de koninklijke visite ook de eilanden bezochten hebben al lange klachten- en wensenlijsten meegekregen. In de lange reeks geplande ontmoetingen en lunches met eilandbestuurders en volksvertegenwoordigers zal de koningin, hetzelfde te horen krijgen.

Anti-Nederlandse retoriek
Het bezoek vrijdag aan Aruba heeft vooral een feestelijk karakter, het eiland viert 25 jaar status aparte. Het bezoek volgende week aan het sinds 2010 zelfstandige Curaçao is moeizamer door de negatieve beoordeling van de regering van minister-president Gerrit Schotte en de anti-Nederlandse retoriek op het eiland.

In de Tweede Kamer werd zelfs gevraagd of de koningin Curaçao niet kon overslaan. Dat was geen optie zeiden zowel premier Mark Rutte als minister Donner. De koningin is staatshoofd van alle landen van het Koninkrijk, en blijft niet weg als in één van die landen problemen zijn.

De koningin bezoekt op 28 en 29 oktober Aruba, op 30 en 31 oktober Bonaire, 1 en 2 november Curaçao, 3 november Sint Maarten, 4 november St Eustatius, 5 november Saba en St Maarten. Op 6 november vliegt het gezelschap terug naar Nederland. Beatrix wordt op haar reis vergezeld door prins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Meer over