NieuwsKoningin Máxima

Koningin Máxima moet rust houden vanwege gezondheidsklachten, reis naar Tanzania afgelast

Koningin Máxima heeft gezondheidsklachten en moet op doktersadvies de komende tijd rust houden. Vermoedelijk heeft ze een darminfectie. Om deze diagnose te bevestigen, zijn nadere testen nodig. Een geplande reis naar Tanzania gaat daarom volgende week niet door.

Remco Meijer
Koningin Máxima moet de komende tijd op doktersadvies rust houden. Zij heeft vermoedelijk een darminfectie, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Nadere testen moeten de diagnose nog bevestigen. Beeld ANP Royal Images
Koningin Máxima moet de komende tijd op doktersadvies rust houden. Zij heeft vermoedelijk een darminfectie, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Nadere testen moeten de diagnose nog bevestigen.Beeld ANP Royal Images

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag gemeld. Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) zou Máxima op 6 en 7 november een bezoek brengen aan Tanzania. Vijf jaar geleden bracht zij ook een bezoek aan het Afrikaanse land.

Financiële diensten toegankelijk maken

Máxima adviseert in deze functie sinds 2009 de secretaris-generaal van de VN en zet zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen - met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven - toegankelijk te maken.

Andere buitenlandse reizen zijn op korte termijn niet gepland. Op 14 november ontvangen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Oostenrijkse president Alexander van der Bellen op paleis Noordeinde. Een week later staat het staatsbezoek van de president van Singapore aan Nederland op het programma. De komende dagen moet blijken hoe lang de rustperiode voor de 47-jarige Máxima gaat duren.

Meer over