Koningin is volgens Opzij machtigste vrouw van het land

amsterdam Vorig jaar gold Agnes Jongerius nog als de machtigste vrouw van het land. Dit jaar moet de voorvrouw van de FNV plaatsmaken voor koningin Beatrix.

Dat blijkt uit de tophonderd van de machtigste vrouwen die het opinietijdschrift voor vrouwen Opzij dinsdagavond bekend heeft gemaakt.


Vorig jaar oordeelde de redactie, die de lijst in samenspraak met deskundigen en een jury samenstelt, nog dat de koningin en de andere dames uit het koninklijk huis niet in de tophonderd thuis hoorden. Zij worden immers machtig geboren of hebben een machtige man aan de haak geslagen.


Dit jaar mocht Beatrix wel meedoen. Reden: de krachtige invulling die ze - binnen haar mogelijkheden - aan haar rol heeft gegeven tijdens de kabinetsformatie. Jongerius, die in de jury zat, staat op nummer twee.


Opzij koos naast de machtigste vrouw van het land, ook de machtigste vrouwen per sector.


In het bedrijfsleven maakt Angelien Kemna volgens het maandblad de dienst uit. Sinds november 2009 is ze verantwoordelijk voor de pensioenbeleggingen van de honderdduizenden onderwijzers, ambtenaren en bouwvakkers. Vorig jaar stond ze nog op 9, omdat ze toen nog maar net begonnen was in haar functie. Kemna neemt de plaats in van Marjan Oudeman, tot voor kort bestuurslid bij staal- en aluminiumgigant Corus.


Opvallend in het rijtje is Antoinette Hertsenberg. Ze is een nieuwkomer op de lijst en is meteen terechtgekomen op nummer één als de machtigste vrouw in de media. De presentatrice van Radar en Opgelicht?! heeft met haar tv-werk het consumentennieuws op de kaart gezet, aldus de jury. 'De DSB-bank is mede door haar ten val gebracht.'


Invloedrijkste politica is Femke Halsema. Vorig jaar stond ze nog op 5. En daarmee stoot de partijleider van GroenLinks Neelie Kroes van haar troon. De EU-commissaris wisselde eind vorig jaar van portefeuille. Eerst was ze verantwoordelijk voor Mededinging. Nu is ze belast met de Digitale Agenda. Opzij prijst Halsema omdat ze zich 'dit jaar bij uitstek profileerde'.


Koningin Beatrix is met haar 72 jaar de oudste van de lijst. De jongste vrouwen zijn allebei 34 jaar: PVV-Kamerlid Fleur Agema en sportjurist Hetteke Frima.


Meer over