Koningin beloont Carrell en Brusse

Rudi Carrell, de vooral in Duitsland razend populaire komiek, artiest en televisiemaker, heeft eindelijk een Nederlands lintje. Ter gelegenheid van Koninginnedag werd hij vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw....

In totaal verleende de koningin ter gelegenheid van de viering van haar verjaardag aan 2600 mensen een onderscheiding. Het overgrote deel van hen werd benoemd in de lagere Orde van Oranje-Nassau, tot Officier, Ridder of 'gewoon' Lid.

De meeste hoge onderscheidingen vielen in de sector van de kunsten. Naast Carrell - die voor de burgerlijke stand Rudolf Kesselaar heet - werden onder anderen kinderboekenschrijfster Tonke Dragt, beeldend kunstenaar Ger van Elk en slagwerker John Engels Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Violiste Emmy Verheij, acteur Bram van der Vlugt, kinderboekenschrijver Jacques Vriens en oud-rector magnificus prof. dr. W. Wagenaar van de Rijksuniversiteit Leiden werden eveneens geridderd met de Nederlandse Leeuw, evenals Opta-baas prof. dr. J. Arnbak.

De traditionele lintjesregen was dit jaar iets groter dan in 2000, toen 383 mensen minder werden onderscheiden.

Verreweg de meeste gelauwerden vielen dit jaar in de Orde van Oranje-Nassau. Tot Officier werden onder anderen benoemd prof. dr. F. Grapperhaus en directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Ook mgr. prof. dr. J. Lescrauwaet m.s.c., grootprior van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem, gaat sinds gisteren als Officier in de Orde van Oranje-Nassau door het leven, net als de voormalige topman van Laurus, drs. W. Angenent, en Akzo-bestuurder R. van der Meer. Aan hun zijde treffen zij onder anderen prof. dr. Eduard Bomhoff, actrice Ingeborg Elzevier en beeldend kunstenaar Henk Visch. De voormalig voorzitter van de Orde der Medisch Specialisten, F. Sanders, krijgt eenzelfde lintje.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zijn sinds gisteren onder anderen cabaretière Jetty Mathurin en zangeres Anita Meijer.

Zwemmer Marcel Wouda en marathonschaatser Piet Kleine horen tot de sportlieden die een lintje kregen. Ook zij werden beiden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tegelijk met hen werd een groot aantal vrijwilligers van sportbonden onderscheiden.

Meer over