Koning Willem-Alexander toont zich ook kunstkenner

Koning Willem-Alexander blijkt van alle markten thuis. Vrijdag nam hij maar liefst 80 minuten langer de tijd dan geprogrammeerd om in het Koninklijk Paleis in Amsterdam te praten met de prijswinnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en andere kunstenaars.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij maakte zijn eerdere opmerking waar dat hij de prachtige traditie van de prijsuitreiking 'met plezier en overtuiging doorzette'. Zijn moeders liefde voor de kunst was hem tot 'grote bron van inspiratie', vertelde de koning. 'Hij weet er echt veel van', merkte een van de aanwezigen op nadat de koning zijn ronde langs de bekroonde schilderijen had gemaakt.

Het was wel even wennen in het paleis, na 33 jaar een uitreiking zonder Beatrix. Zij was als koningin nauw betrokken bij de in 1871 door koning Willem III begonnen prijs en traditie. 'Dit evenement is haar bijzonder dierbaar', zei de koning in zijn maidenspeech bij de uitreiking. 'Ik mis haar wel', bekende een van de aanwezigen.

Zieners
'Mijn moeder heeft schilders ooit omschreven als zieners die ons verrassen, ons wakker schudden en onze ogen openen voor een nieuwe beleving en zingeving van het alledaagse', zei de koning die het traditionele handjes schudden vooraf had ingeruild voor meer tijd om met de kunstenaars te praten.

Willem-Alexander wilde zich ook laten verrassen. Schilderkunst is niet alleen een kunstvorm met een rijk verleden, maar heeft ook betekenis in deze tijd zo stelde de koning vast. Hij zag in navolging van Vincent van Gogh schilders als ploegers. 'Wie ploegt, maakt nieuw leven en groei mogelijk.'

Hard werken
Volgens de koning beleven jonge kunstenaars het wellicht zo. 'Schilderen is hard werken. Worstelen met de materie. Maar het resultaat is die moeite méér dan waard', stelde hij vast. 'De schilderkunst blijft dan ook onze sterke steun en waardering verdienen.'

De vier prijswinnaars - ze kregen ieder 6500 euro - zijn Wieteke Heldens, Marijn van Kreij, Philipp Kremer en Jorn van Leeuwen.

Koning Willem-Alexander met winnaar Marijn van Kreij. Beeld anp
Koning Willem-Alexander met winnaar Marijn van Kreij.Beeld anp
De koning praat met winnaar Philipp Kremer. Beeld anp
De koning praat met winnaar Philipp Kremer.Beeld anp
Ook winnares Wieteke Heldens sprak met de koning. Beeld anp
Ook winnares Wieteke Heldens sprak met de koning.Beeld anp
Aandacht voor het werk van schilder Vladimir Girz. Beeld anp
Aandacht voor het werk van schilder Vladimir Girz.Beeld anp
Meer over