Column

Koning heeft genoeg van opdringerige mattenvlechters

In een poging Lucky TV het gras voor de voeten weg te maaien vond de koning Zwolle zonder dolle een einde stad. En inderdaad, voor wie het nog niet wist: de koninklijke meet & greet bewees gisteren weer eens dat Zwolle de parel van Overijssel is. De negen ton die het evenement kostte was goed besteed, Zwolle staat weer voor tien jaar op de kaart.

Bert Wagendorp
Koning Willem-Alexander in Zwolle. Beeld anp
Koning Willem-Alexander in Zwolle.Beeld anp

Er waren republikeinen onder het publiek, maar zelfs die hadden een gezellige ochtend. Al mochten ze niet met hun borden bij elkaar gaan staan, want dan was het een demonstratie geweest en waren ze afgevoerd naar een omheinde ruimte in de drassige weilanden onder Genemuiden.

Er was ook niemand die probeerde de laatste arrestant wegens majesteitsschennis te worden, de overtreding die binnenkort verhuist naar het Openluchtmuseum.

Het was de tweede koningsdagviering nieuwe stijl. Vorig jaar liep de eerste in Dordrecht nog een beetje in de soep vanwege de saaiste botenparade in de maritieme geschiedenis en een besloten Bach-concert. Dat laatste was in flagrante tegenspraak met de diepere gedachte van de verjaardagsviering, namelijk het contact met het gewone volk dat de Oranjes als eeuwen in het zadel houdt.

Zwolle had het beter begrepen. Willem-Alexander en Máxima schudden duizenden handen, neef Pieter-Christiaan trok high-fivend door de binnenstad en de drie kleine prinsesjes bleken ook formidabele handenschudders. Geen idee waarom iemand prinses Annette of prinses Anita zo graag een hand wil geven, maar het werkt en wekt begrip voor de hoge onderhoudskosten van de Groene Draeck.

Het was alsof de laatste peiling over de populariteit van het koningshuis de familie had wakkergeschud. Vorig jaar was volgens Ipsos nog 78 procent voorstander van de monarchie, nu nog 65: werk aan de winkel. Aangezien de koning de belasting niet kan verlagen, de grenzen niet kan sluiten noch de maximumsnelheid kan verhogen naar 180 kilometer, moeten het directe contact en het tv-verslag het doen.

Vroeger deinsde de koninklijke familie nergens voor terug om de achterban te gerieven. Als er met wc's moest worden geworpen dan deed Willem-Alexander dat; je zag hoe hij zich vergreep aan dode vissen aan een touwtje of zich onderwierp aan andere middeleeuwse rituelen - alles om het volk maar te pleasen. Ook opdringerige mattenvlechters en hatseflatsenbakkers werden gedoogd.

Maar daar had Willem-Alexander genoeg van. Hij is ook alweer 49 en dan heb je geen zin meer om de aanhankelijkheid van het volk te verdienen door met een brandslang te gaan staan spuiten of een heel vies lokaal gerecht met suikerbiet en bloedworst naar binnen te schuiven. Dat je zonder daar zelf enige inbreng in te hebben tot koning wordt benoemd is tot daaraan toe, maar je hoeft je als vent van middelbare leeftijd niet meer voor gek te laten zetten. Hij wilde zelfs niet op de schaatsplank van Erben Wennemars.

Tegenover Dionne Stax stak hij ons nog een hart onder de riem ('We laten ons niet kapotmaken'), Máxima trotseerde de Zwolse keitjes op hakken van recordhoogte en voor het eerst mochten de prinsesjes ook wat zeggen tot het volk. Ach, die arme prinsesjes, ik bekeek ze met mededogen.

Zwollenaar Typhoon verzorgde de slotact, burgemeester Meijer sprak opgelucht een dankwoordje en toen was het voorbij. Het had niet geregend, een teken dat de Oranjes in elk geval God nog aan hun zijde hebben.

Het was best vrolijk en je kon er zelfs als verstokte republikein niet zoveel tegen hebben. En de koning weet: hij ken met de trein, in twee uur tijd in Zwolle zijn.

Meer over