Column

Komt de benzine nog onder 1 euro?

Bob Dudley, de baas van BP, verklaarde donderdag in Davos dat de olieprijs de komende tijd weleens naar 10 dollar of minder per vat zou kunnen zakken. En dat was geen Britse kwinkslag.

De benzineprijs is gedaald naar het laagste niveau sinds drie jaar. Beeld ANP
De benzineprijs is gedaald naar het laagste niveau sinds drie jaar.Beeld ANP

Olie kostte voor het laatst zo weinig tijdens het carnaval van 1974. Vader Abraham en Boer Koekoek - de politieke joker van die jaren - stonden met Den Uyl is in Den Olie op nummer één in de top-40. Farce Majeure - het televisiecabaret met onder meer Alexander Pola en Ted de Braak - stond nummer drie met Kiele Kiele Koeweit. Sjeik Ahmed Yamani, olieminister van Saoedi-Arabië, was een bekend wereldburger geworden. En honorair consul Mahmoud Rabbani van Koeweit in Nederland, die het lied van Farce Majeure beledigend vond, was wat nu een BN'er wordt genoemd.

Toen vond niemand olie goedkoop. In 1970 - slechts vier jaar eerder - kostte een vat olie nog 1,21 dollar. Maar Yamani en zijn OPEC-vrienden hadden die na de Yom Kippoeroorlog van 1973 al verviervoudigd. En vlak na carnaval 1974 kwam de prijs boven de 10 dollar. In 1976 kostte een vat 12,38 dollar - het tienvoudige van 1970.

De benzineprijs was toen ook gestegen: van omgerekend 31 eurocent per liter in 1970 - Nederland tankte nog massaal voor een tientje - naar 51 eurocent in 1974. Na de tweede oliecrisis in 1979 steeg de olieprijs tot 30 dollar per vat. Benzine kostte dat jaar 59 eurocent. Dat ging in 1980 naar 68 eurocent.

Nu is olie weer goedkoper dan in 1979. Donderdag kwam de prijs onder de 28 dollar. In een week tijd is er 10 dollar vanaf gegaan. In Winschoten kan al weer worden getankt voor minder dan 1,30 euro. Maar dat is voor de mensen in de Randstad en het zuiden wel heel ver omrijden. De adviesprijs van de grote oliemaatschappijen Shell, Exxon en BP ligt nog altijd rond de 1,51 euro. De prijs van benzine is zelfs nu nog altijd sneller gestegen dan het gemiddelde prijspeil, inclusief brood en bier. In 1979 was de euro (omgerekend vanuit guldens) ook nog aanzienlijk sterker ten opzichte van de dollar dan nu. In 1979 moest 1,30 dollar voor 1 euro worden betaald. Nu is dat minder dan 1,10 dollar.

Niettemin zal een benzineprijs van minder dan 1 euro een droom blijven. De belangrijkste reden is dat van de huidige benzineprijs van 1,51 euro 68 procent naar de schatkist vloeit in de vorm van accijns en btw. Dat is 97,90 eurocent.

Bij de huidige prijs van 27,40 dollar (25,12 euro) per vat van 159 liter moet ook nog 15,7 cent aan de OPEC worden betaald. Als de olieprijs weer naar 10 dollar zou zakken, is dat nog altijd 6 eurocent. En dan is er nog niets betaald voor transport, raffinage en de marge aan de pomp. Als Shell er zo weinig aan mag verdienen wordt het niet alleen kleiner dan Unilever, maar zelfs kleiner dan smallcaps als Beter Bed of Ordina.

Benzine zal alleen minder dan 1 euro kunnen kosten als het kwartje van Kok alsnog tijdelijk blijkt te zijn.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over