Komst Eastman levert Europoort 300 banen op

Het Amerikaanse chemieconcern Eastman Chemical Company bouwt bij Rotterdam een nieuwe fabriek die aan ten minste driehonderd personen werk zal bieden....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De Amerikanen investeren een half miljard gulden in het chemische complex. De topman van het concern, E. Deavanport, vertelde drie jaar geleden al dat er 1,9 miljard zou worden geïnvesteerd. W. Garwood, directeur voor onder meer Europa, zei dinsdag dat dit nog steeds de bedoeling is. 'We beginnen met een half miljard en kunnen later uitbreiden.'

De gemeente Rotterdam verwacht dat de vestiging van de fabriek veel afgeleide werkgelegenheid met zich meebrengt. Volgens de Rotterdamse havenwethouder R. Smit heeft de onderneming 'een toegevoegde waarde voor de regio'. Hoeveel indirecte arbeidsplaatsen kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk omdat onbekend is welke toeleveranciers Eastman inschakelt bij onder meer de bouw van de fabriek.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam verhuurt de tereinen aan Eastman en legt voor 26 miljoen gulden havens, spoorlijnen en elektriciteit aan. In de fabriek zal vooral PET-granulaat en de kunststof-grondstof PTA worden gemaakt.

Eastman begint volgend jaar met de bouw van de fabriek en wil begin 1998 gaan produceren. Bij de bouw zullen vijfhonderd tot zeshonderd man zijn betrokken.

Garwood verklaarde dat Rotterdam als vestigingsplaats is gekozen vanwege de aanwezigheid van goed geschoold personeel en geschikte grondstoffen bij olieraffinaderijen. Ook de bereikbaarheid van het fabrieksterrein speelde een rol, aldus Garwood. Eastman huurt een terrein in het westen van Europoort, genaamd de Kop van Beer.

Sinds vorig jaar is Eastman Chemical zelfstandig. De chemiedivisie werd losgemaakt van Eastman Kodak, zoals het concern tot die tijd heette. Eastman heeft zeventienduizend werknemers en is goed voor een omzet van 4,3 miljard dollar. Het Europese hoofdkantoor zit sinds 1993 in Den Haag.

Meer over