Komkommerblog - Olifant schrikt kofferbakmarkt op

De Tweede Kamer is met reces, de wereldleiders blazen stoom af in hun buitenverblijven en de burger is met de caravan richting Zuid-Frankrijk. Media en persbureaus vullen het aanbod in de nieuwsluwe zomerperiode aan met allerlei curieuze nieuwtjes. In dit komkommertijdblog verzamelen we de meest onnieuwswaardige weetjes die bijdragen aan het ultieme zomergevoel.

null Beeld Youtube
Beeld Youtube

Olifant Buba schrikt kofferbakmarkt op

Circusolifant Buba heeft het internationale nieuws gehaald door zondag op haar gemak een kofferbakmarkt in Noordwijkerhout te bezoeken. Onder andere The Guardian bericht over het winkelende beest. Volgens ooggetuigen kwam Buba rustig in haar eentje aangewandeld om vervolgens rond te neuzen tussen de uitgestalde koopwaar.

De aanwezige marktbezoekers belden 112, waarna de politie al gauw te hulp schoot. Ook de olifantenverzorger van circus Freiwald, waarvandaan het beest ontsnapt was, was snel ter plaatse en kon Buba gemakkelijk mee teruglokken.

Buba doet geen vlieg kwaad, zegt circus-woordvoerder Gerard Guiking tegen het AD. 'Ze zit nooit vast en draagt ook geen halsband. We kunnen haar toch niet tegenhouden. Als ze een straat oversteekt, neemt ze zelfs netjes het zebrapad. Ze wilde waarschijnlijk kijken of ze wortels of appels op de markt kon vinden.'

Een geluk bij een ongeluk dat het geen porseleinmarkt betrof.

Astronaut Apollo 14: 'Aliens zorgden voor vrede op aarde'

Astronaut Edgar Mitchell, de zesde man die ooit voet zette op de maan tijdens de beroemde Apollo 14-missie in 1971, gelooft dat vredelievende aliens een atoomoorlog tussen Rusland en de VS hebben voorkomen. Tegen Mirror vertelde Mitchell dat buitenaardse wezens tijdens de Koude Oorlog met ufo's boven Amerikaanse raketbases vlogen om atoomwapens onklaar te maken.

De voormalige astonaut, inmiddels 85 jaar en fervent ufo-gelovige, groeide op in New Mexico, vlakbij de plek waar de VS de eerste atoombom ooit testte. 'Jullie kennen de regio niet zoals ik', zei hij tegen de Britse krant. 'Het is een testzone voor atoomwapens. Daar waren de aliens in geïnteresseerd. Ze waren benieuwd naar onze militaire kracht. Uit mijn gesprekken met mensen blijkt duidelijk dat de buitenaardse wezens wilden vermijden dat wij oorlog zouden voeren en dat ze de vrede op aarde wilden bewaren.'

Volgens Mitchell hebben luchtmachtofficieren die tijdens de Koude Oorlog raketbases bemanden hem verteld dat er destijds geregeld ufo's gespot werden. Deze ufo's zouden de raketwapens onklaar hebben gemaakt. 'Andere officieren van bases aan de Pacifische kust vertelden mij dat hun raketten geregeld door aliens werden neergehaald. In die dagen was er hevige activiteit.'

Nick Pope, een voormalig ufo-onderzoeker die bij het Amerikaanse ministerie van Defensie werkte, is een medestander van Mitchell als het om het bestaan van aliens en ufo's gaat. Toch gelooft Pope niet in de theorie van de astronaut. 'In de wetenschap dat het universum zo'n 14 miljard jaar oud is, is het onwaarschijnlijk dat - áls we al bezoek kregen - we te maken hebben met een beschaving die maar een paar honderden jaren voorsprong op ons hebben', aldus Pope tegen de Mirror. 'Verhalen over aliens die wapentests van ons saboteren lijken dus vergezocht. De kans is groter dat ze miljoenen jaren vóór zijn op ons en dus met ons kunnen doen wat ze maar willen.'

De capsule waarmee Mitchell na de Apollo 14-missie terug naar de aarde reisde. Beeld ANP
De capsule waarmee Mitchell na de Apollo 14-missie terug naar de aarde reisde.Beeld ANP
Dansende aliens tijdens een kunstfestival in Berlijn Beeld epa
Dansende aliens tijdens een kunstfestival in BerlijnBeeld epa

Hond voorkomt gevangenisontsnapping

Een hond heeft een gevangenisontsnapping voorkomen op het Griekse eiland Corfu, schrijft de Britse krant The Guardian. Het dier werd uitgelaten door zijn baasje, toen hij iets vreemds ontdekte onder zijn poten. De hond stond abrupt stil, en luisterde naar de verdachte geluiden onder hem. Het dier wilde niet meer verder lopen, tot zijn eigenaar de politie belde.

De politie vond een dertig meter lange tunnel op de plaats waar de hond stil bleef staan. De tunnel begon bij de B-vleugel in de gevangenis van Corfu. In deze vleugel zitten 21 gevangenen een lange of levenslange gevangenisstraf uit. In de tunnel vonden de politieagenten op batterijen werkende ventilators en plastic bakjes met eten, berichtten lokale media.

Dezelfde gevangenis had de hulp van de hond in 1996 ook wel kunnen gebruiken: toen ontsnapten tientallen gevangenen via een oude tunnel. Britten maakten de tunnel toen Corfu nog een Brits protectoraat was, tussen 1814 en 1864.

Amerikaanse krant zoekt 'wietjournalist'

De Amerikaanse krant The Oregonian heeft wel een heel bijzondere vacature geplaatst. Het dagblad is op zoek naar een freelance wietrecensent die thuis is in de wietmarkt in de staat Oregon.

'Attentie cannabisgebruikers in Oregon: The Oregonian/OregonLive zoekt een freelance recensent om marihuana te recenseren. De kandidaat moet een ervaren cannabisgebruiker zijn met veel kennis over verschillende producenten die te krijgen zijn op de markt', zo valt te lezen in de vacature. De freelancer zal zo'n twee tot vier stukjes per maand schrijven voor de krant.

Inwoners van Oregon mogen sinds kort wiet kweken en gebruiken, maar kopen is nog verboden. De nieuwe redacteur moet daarom om medische redenen wiet voorgeschreven krijgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Vermiste zwemmer blijkt zeehond

Voor de kust van Zandvoort is donderdagmiddag korte tijd gezocht na een melding dat er mogelijk een zwemmer werd vermist. Even na 18.00 uur liet de reddingmaatschappij KNRM weten dat de zoektocht weer werd afgeblazen. Er werd geen zwemmer gevonden. Wel dobberde er een zeehond rond de reddingsboten, die mogelijk is aangezien voor een mens.

Zieke zeehonden in de nieuwe opvang A seal aan het Haringvliet in Stellendam. Beeld anp
Zieke zeehonden in de nieuwe opvang A seal aan het Haringvliet in Stellendam.Beeld anp

'Rennende rukker halt toegezegd'

In IJmuiden heeft de politie donderdagmiddag een 32-jarige man aangehouden die mogelijk de gezochte schennispleger is die bekend staat als 'rennende rukker'. Een meisje dat de man eerder had gezien, dacht hem te herkennen.

De politie kwam ter plaatse na een melding rond 13.45 uur bij een supermarkt aan het Canopusplein. De gezochte man maakt IJmuiden al weken onveilig. Al lopend kijkt hij vrouwen aan terwijl hij masturbeert. Drie vrouwen hadden al aangifte gedaan tegen de man.

Vorige week ontstond ophef rond een compositietekening die RTV Noord-Holland heeft laten maken van de man. De politie nam er afstand van en vreesde voor valse meldingen en voor mensen die voor eigen rechter zouden gaan spelen.

null Beeld anp
Beeld anp
Een compositieschets van de 'rennende rukker', die RTV NH liet maken. Beeld RTV NH
Een compositieschets van de 'rennende rukker', die RTV NH liet maken.Beeld RTV NH

Mannen drinken biertje op zendmast

Drie mannen hebben woensdagavond een biertje gedronken in een zendmast in Stadskanaal, op meer dan 25 meter hoogte. Een agent moest naar boven klimmen om ze naar beneden te krijgen. De drie zijn opgepakt, meldde de politie donderdag.

Agenten gingen naar de zendmast na een melding over de drinkebroers. Toen ze aankwamen, was een 24-jarige man uit de stad Groningen al zelf naar beneden gegaan. Twee mannen uit Stadskanaal (34 en 22) zaten nog boven op een plateau, met een krat bier naast zich. Zij gingen uiteindelijk met de agent mee naar beneden.

Twee van hen bleken een dag eerder ook al in de toren te zijn geklommen. Toen hadden ze een boete gekregen.

'Oudste man is geen Japanner maar Costa Ricaan'

De Japanner Yusotaro Koïde is met zijn 112 jaar nog een jonkie vergeleken bij José Delgado. En hij draagt ten onrechte de titel oudste man ter wereld. De Costa Ricaan José Delgado is maar liefst 115 en een half jaar oud. Althans, dat beweert het land zelf. De burgelijke stand in Costa Rica heeft een geboorteakte van Delgado van 12 maart 1900. De NOS zocht hem op en maakte dit filmpje.

De oude José, lokaal liefkozend Chepito genoemd, is nog in uitstekende vorm. Hij wandelt graag in de omgeving van zijn verzorgingstehuis, maar draait ook zijn hand niet om voor een sessie op de loopband. Alleen zijn zicht is niet meer zo best.

Om de titel van de Japanner over te nemen, moet Delgado's leeftijd worden gecontroleerd door iemand van het Guinness Book of Records. Als Delgado's leeftijd klopt, moet hij nog wel twee vrouwen boven zich dulden. De oudste vrouw, de Amerikaanse Susannah Mushat Jones, is zelfs 116 jaar. Zij is een van de twee nog levende mensen die in de 19e eeuw geboren zijn.

Prostituees hopen op extra klandizie tijdens Sail

De prostituees op de Wallen hopen dat ze tijdens Sail extra aanloop krijgen van matrozen die Amsterdam tijdens het nautische evenement aandoen. Ze kunnen wel wat extra drukte gebruiken, zegt woordvoerster Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC). 'Matrozen blijven interessante klanten, vooral de jonge vrijgezelle mannen. Ze zijn vaak al lang onderweg.'

De roemruchte hoerenbuurt is van oudsher een plek waar volgens Majoor 'geile zeemannen' rondliepen. 'Ik vind het altijd heel leuk als er matrozen door de buurt lopen. Dat heeft toch iets historisch.'

Toch vreest ze dat de meeste bezoekers van de Wallen het volgende week alleen bij kijken houden. 'Al zullen de meiden er vast wel wat klandizie aan over houden. En dat is ook wel nodig, want veel van hen draaien slecht en kunnen met moeite de huur van het raam betalen. Ze hebben dit soort evenementen echt nodig.'

Sail begint volgende week woensdag en duurt tot en met zondag. De organisatie verwacht zo'n 1,7 miljoen bezoekers die naar de vele bijzondere schepen van over de hele wereld komen kijken.

Blowende toeristen op de Wallen in Amsterdam. Beeld ANP
Blowende toeristen op de Wallen in Amsterdam.Beeld ANP
Bezoekers van de Amsterdamse Wallen. Beeld AFP
Bezoekers van de Amsterdamse Wallen.Beeld AFP

K3 vs. The Flowers

Kent u The Flowers, het Chinese antwoord op One Direction? Dachten we al. Maar het onderstaande deuntje zult u ongetwijfeld mee kunnen neuriën. Het nummer uit 2008 kwam terecht bij componist Miguel Wiels en die herkende het direct: zijn liedje Heyah Mama, in 1999 geschreven voor K3.

'Toen iemand me via Twitter op de hoogte bracht, ben ik dat liedje meteen op Youtube gaan bekijken en was ik vervolgens één en al ongeloof', zegt Miguel Wiels, die het nummer samen met Alain Vande Putte en Peter Gillis schreef, in het Algemeen Dagblad. 'Ik dacht: hoe schaamteloos kun je een liedje stelen? De Chinese versie begint zelfs met hetzelfde woord als in onze Heyah Mama. De strofen mogen dan anders klinken, de refreinen zijn over de hele lijn overgenomen. Totaal geen discussie mogelijk.'

'We moeten hier natuurlijk op reageren, want dit is pure diefstal. k heb mijn medecomponisten en ook de juridische dienst van Studio 100 al op de hoogte gebracht. Het is nu afwachten welke stappen we gaan ondernemen', aldus Wiels.

Wat valt er te ondernemen tegen een bandje van een grootmacht als China? 'Het zou me niet verbazen als dit een heel moeilijke bevalling wordt. Zelfs al is dat Chinese nummer uitgebracht bij de grote platenfirma EMI. Een land als China stelt zijn eigen wetten, hè. Auteursrechten zijn daar niet zo goed beschermd als hier. Ik denk dat je de problematiek van het veelvuldige plagiaat en kopiëren in dat soort landen alleen maar kunt aanpakken via de wereldpolitiek. En dat je als auteur uit een klein land als België redelijk machteloos bent.'

Beugel bh is redding voor Duitse vrouw

Een Duitse vrouw is aan de dood ontsnapt dankzij de beugel in haar bh. De vrouw fietste met haar man door een bos in het noordoosten van Duitsland en kwam per ongeluk in een gebied terecht waar op everzwijnen werd gejaagd. In een open veld voelde ze ineens een scherpe pijn op haar borst. Later bleek, dat een kogel was afgeketst op de beugel van haar bh.

De vrouw werd door een voorbijganger in een auto naar het ziekenhuis gebracht, aldus de BBC. Ze moest worden behandeld voor een kneuzing van haar borstkas en een bloedpropje. Het jachtgeweer en de kogels van de jagers zijn in beslag genomen door de politie.

Foto ter illustratie. Beeld thinkstock
Foto ter illustratie.Beeld thinkstock

Politiehond Django ernstig gewond

Politiehond Django is zwaargewond geraakt bij de aanhouding van een verwarde en agressieve man in Uithoorn. De zesjarige herder probeerde de man te grijpen toen hij door een gebroken ruit was gevlucht, maar scheurde daarbij alle pezen in zijn linkerschouder. Django is geopereerd, maar het is de vraag of hij ooit weer voor de politie kan werken.

De verwarde man was rond middernacht via het balkon de woning binnengedrongen van een bewoner aan de Straatsburgflat in Uithoorn, meldt de politie maandag. De bewoner vluchtte via de voordeur zijn woning uit en belde de politie. De verwarde man verzette zich tegen zijn aanhouding, liep dwars door een gebroken balkonruit en probeerde weg te komen via de naastgelegen balkons.

Na Django's mislukte poging de man te pakken, gebruikten agenten pepperspray, maar zelfs dit werkte niet. Pas enkele balkons verder werd hij alsnog aangehouden.

Django voordat hij ernstig gewond raakte. Beeld Politie.nl
Django voordat hij ernstig gewond raakte.Beeld Politie.nl

Peren tegen de kater

Vergeet die liter water voor het slapengaan, die bananen, dat rauwe ei. Nu is er een échte remedie tegen de kater: peren. Alvorens men een biertje of wijnfles opent is het aan te raden een peer te eten, en dan liefst een Koreaanse peer.

Het fruit beïnvloedt de enzymen die de alcohol in het lichaam verwerken, waardoor de alcohol sneller onschadelijk wordt gemaakt. Dat beweren althans Australische wetenschappers die de wonderlijke eigenschap van de peer ontdekten. Testpersonen die voor het drinken peren aten konden zich achteraf beter concentreren, zegt professor Manny Noakes tegen weblog Quartz.

De wetenschappers plaatsen er wel een kanttekening bij. Dit zijn slechts de eerste resultaten, meer onderzoek is nodig om de helende werking van de peer echt te bewijzen. Ondertussen geldt de aloude wijsheid: baat het niet, dan schaadt het niet.

Het wondermiddel tegen een kater? Beeld anp
Het wondermiddel tegen een kater?Beeld anp

Trouwen of gevangenisstraf

Een rechter in Smith County, in de Amerikaanse staat Texas, heeft een twintigjarige man voor een opmerkelijke keuze gesteld: trouwen of de gevangenis is. Dat blijkt vrijdag uit gerechtelijke documenten.

De man was in maart gearresteerd nadat hij had gevochten met de ex-vriend van zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw. De rechter zei dat hij zou worden vrijgelaten als hij binnen dertig dagen zou trouwen met zijn 19-jarige geliefde en Bijbelverzen zou overschrijven. Als hij dat niet zou doen, moest de man vijftien dagen naar de gevangenis.

Hoewel het jonge stel geen trouwplannen had, zijn ze toch in de echt verbonden. De vader van de bruid is boos op de rechter. 'Een rechter kan niet iemand dwingen om te trouwen.'

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Politie niet blij met schets 'rennende rukker'

De politie in Noord-Holland is niet blij met de compositietekening die RTV Noord-Holland liet maken van een schennispleger, die al geruime tijd in IJmuiden vrouwen lastig valt. Dat meldt persbureau ANP. De man, intussen bekend als de 'rennende rukker', kijkt de vrouwen aan terwijl hij masturbeert.

'We zijn 'not amused'. Hiermee creëer je de kans dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen en voor eigen rechter gaan spelen. Als er iets gebeurt, zijn de gevolgen voor RTV NH', zegt een woordvoerder van de politie tegen het ANP. 'Bovendien is de compositietekening heel algemeen. Naar aanleiding hiervan hebben we vier meldingen binnengekregen van vier totaal verschillende mannen.'

De politie roept mensen op 112 te bellen als ze iets verdachts zien. In totaal hebben drie vrouwen aangifte gedaan en zijn acht meldingen binnengekomen van mensen die iets verdachts meenden te zien of te horen.

Zie hieronder het relaas van de dappere Liesbeth Visser. Ze ging de rennende rukker met een tuinslang te lijf. 'Ik hoorde rare geluiden. Ik denk: wat is dit nou? Hij had z'n leuter uit z'n broek gehaald en hij stond te zwengelen met dat ding.'

Walibi's wespen

Niets leuker dan op een zomerse dag van de wildwaterbaan te glijden of drie keer over de kop te gaan in de achtbaan. Vervolgens nog tollend op je benen een ijsje weglikken en op naar de volgende attractie.

Wel jammer natuurlijk dat je zomaar twintig minuten in de rij moet staan voor de Goliath of het schommelschip. En in pretpark Walibi is dat niet alleen vervelend, maar ronduit gevaarlijk. Het park wordt geteisterd door een wespenplaag. De wespen vinden het vooral goed toeven tussen de wachtende mensen.

'Het is net een scène uit een horrorfilm', zegt een bezoeker tegen De Telegraaf. 'Overal waar je loopt, komen die ellendige beesten achter je aan. Je bent nergens veilig.' Het park heeft inmiddels versterking ingeroepen. Een bedrijf gespecialiseerd in het verdelgen van ongedierte is ingehuurd om de nesten weg te halen. Ook zijn er wespenvallen uitgezet.

En wie desondanks toch gestoken wordt, kan terecht bij de servicepunten van het pretpark. Medewerkers verstrekken kosteloos vacuumpompjes: om het gif uit het lichaam te zuigen.

Deze wesp hoeft u niet te vrezen, hij zit op een bloem in het Duitse Neuhaus. Beeld afp
Deze wesp hoeft u niet te vrezen, hij zit op een bloem in het Duitse Neuhaus.Beeld afp
Achtbaan El Condor in pretpark Walibi. Beeld ANP
Achtbaan El Condor in pretpark Walibi.Beeld ANP

Ruzie over gestolen water voor koeien

Tussen Zwitserland en Frankrijk is een curieuze ruzie om waterdiefstal losgebarsten. In het westen van de Alpenrepubliek heerst deze zomer ernstige droogte. Daarom moet de Zwitserse luchtmacht 20.000 koeien sinds half juli met helikopters met water verzorgen.

Eigenlijk was het de bedoeling dat dat water uit Zwitserse meren zou worden gehaald. Het Franse meer Lac des Rousses, vlak over de grens, was echter dichterbij: dat scheelde de piloten een kwartier reistijd. Franse badgasten zagen een Zwitserse helikopter in camouflagekleuren herhaaldelijk water stelen met een oranje tank aan een touw, bij elkaar duizenden liters. De chef van de Zwitserse strijdkrachten heeft inmiddels excuses aangeboden.

De burgemeester van een Franse gemeente aan de Lac des Rousses is bijzonder kwaad over de Zwitserse actie omdat hij het drinkwater voor zijn eigen inwoners heeft moeten rantsoeneren wegens hitte en droogte. De Zwitserse luchtmacht gebruikte in eerste instantie als excuus dat in Parijs om een vergunning was gevraagd om over Frans grondgebied te mogen vliegen en dat die vergunning was verleend. In de vergunningaanvraag was echter met geen woord gerept over de onttrekking van duizenden liters water.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

De roltrap? Levensgevaarlijk

Een gewone trap is al best een uitdaging, met al die tredes. Elke stap is een kans om te struikelen en een, afhankelijk van de lengte van de trap, nare tot regelrecht levensbedreigende val naar beneden te maken. De kleinste der trappen, de keukentrap, staat alom bekend als risico nummer één in en om het huis. Zo bezien is het eigenlijk onverantwoord dat ooit de overtreffende trap van de trap is uitgevonden: de roltrap. Al die tredes in beweging, dat is vragen om ellende.

RTL Nieuws zocht het uit, en ja hoor: jaarlijks vinden ruim vijfhonderd ongelukken plaats op de roltrap. Negen van de tien keer gaat het om 'een val van een roltrap'. Zo'n vijftig keer per jaar (de overige tien procent) raken mensen bekneld, stoten of snijden ze zich. RTL haalde verhaal bij het Liftinstituut, verantwoordelijk voor de inspectie van roltrappen. Het Liftinstituut vertikt het om de hand in eigen boezem te steken: ongevallen door technische storingen zijn schaars, meestal zijn het de mensen zelf die de roltrap niet goed gebruiken.

De met neon verlichte roltrap in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Beeld anp
De met neon verlichte roltrap in het Stedelijk Museum in Amsterdam.Beeld anp

Dinoskelet gevonden bij huiszoeking

In het zuiden van China heeft de politie een bijzondere vondst gedaan tijdens een huiszoeking in de stad Heyuan. Een dinosaurusskelet en 231 eieren van het dier werden aangetroffen en inbeslaggenomen. Dit meldt het ANP op basis van het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Heyuan ligt in de provincie Guandong, waar veel dinosauriërs zijn gevonden. Een lokaal museum heeft meer dan 10 duizend eieren uit het late Krijt-tijdperk. Dit is de grootste verzameling ter wereld.

Het geraamte is van een Psittacosaurus en de overblijfselen zijn naar schattig 65 tot 89 miljoen jaar oud. Een Psittacosaurus is een dino met een bek gevormd als een papegaaiensnavel. Hij wordt ook wel 'papegaaienhagedis' genoemd.

Koemen voorlopig op de bank

Ronald Koeman heeft tijdens een training van zijn club Southampton een blessure opgelopen aan zijn achillespees. Voorlopig zit de Nederlander daardoor op de bank.

Veel verandert er niet: Koeman zit normaal gesproken ook in de dug-out, aangezien hij trainer is van de Engelse club. Hij liep de blessure op tijdens de voorbereiding voor de Europese confrontatie met Vitesse in Arnhem.

Volgens De Telegraaf heeft Koeman zijn achillespees zelfs helemaal afgescheurd. De trainer laat donderdag een MRI-scan maken om de ernst van de blessure vast te stellen. Bij een scheur moet hij waarschijnlijk in het gips. Dan heeft de kwetsuur toch nog gevolgen: broer en tevens assistent-trainer Erwin Koeman zal in dat geval langs de lijn het coachwerk moeten doen.

Ronald Koemand tijdens een training Beeld anp
Ronald Koemand tijdens een trainingBeeld anp

'Het woord Picnic ligt heel gevoelig'

Gratis bezorging en lage prijzen, de belofte van de nieuwe online supermarkt Picnic klinkt de meeste mensen als muziek in de oren. Maar niet iedereen is blij met de komst van Picnic. Iwan Leeuwin, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Zuidoost, vraagt de onderneming via Facebook om publiekelijk afstand te doen van de bedrijfsnaam.

Picnic of picknick zou namelijk 'pick the nigger' betekenen en een racistische achtergrond hebben.

In zijn bericht schrijft Leeuwin: 'In Nederland heerst een verborgen grimmige sfeer vanwege ongelijke behandeling. Het gebruik van het woord Picnic ligt heel gevoelig en is voor het bewustwordingsproces in de Nederlandse samenleving niet bevorderlijk.'

Het gerucht over 'het racistische woord' ging in 1999 inderdaad over het internet. Het verhaal bleek echter verzonnen. Picque-nique is een onschuldig Frans woord en verscheen omstreeks 1800 in de Engelse taal als picnic, zo is te lezen op de website van het Jim Crow Museum of Racist Memorabilia.

Picknick. Beeld anp
Picknick.Beeld anp

Kermit de Kikker en Miss Piggy gaan scheiden

Kermit de Kikker en Miss Piggy hebben dinsdag in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt dat ze na dertig jaar een punt zetten achter hun relatie. 'Na zorgvuldig nadenken en veel gekibbel hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen onze romantische relatie te beëindigen', zeggen de ex-geliefden elk op Twitter.

Ze hebben elkaar beloofd een professionele relatie te onderhouden voor de komende reeks van de Muppets, maar zullen buiten beeld elk hun eigen weg gaan. 'Onze privélevens zijn nu gescheiden. We zullen omgaan met andere mensen, varkens en kikkers. We houden het bij deze ene verklaring over onze privésituatie, tenzij we een goed bod krijgen.'

Naar de echte reden van de relatiebreuk is het niet lang gissen. In de nieuwe Muppets-reeks, die ABC komend najaar uitzendt, worden de beroemde poppen voor het eerst gevolgd tijdens hun dagelijks leven. Het moet een moderne 'mockumentary'-serie worden waarin de persoonlijke ontwikkelingen van de Muppets centraal staan, 'zowel thuis als op het werk'. Een goede marketingstunt in komkommertijd dus.

Het stel in betere tijden - de bruiloft van Miss Piggy en Kermit de Kikker:

Miss Piggy en Kermit de Kikker Beeld reuters
Miss Piggy en Kermit de KikkerBeeld reuters

'Groen! Groen!'

Lange tijd waren het de groene ballen die voor een leuk extraatje zorgden bij Lingo, later kwam daar ook de roze bal bij. Vaak gesponsorde prijzen als een hotelovernachting of een dagje uit.

Om ervoor te zorgen dat mensen deze bal vaker pakten, manipuleerde de Lingo-redactie de textuur van de bal. 'We stopten de roze bal extra in de verf en rolden 'm door het zand', onthulde oud-presentatrice Lucille Werner bij Radio 538. 'Bij het prijzenballetje mag het, want dat heeft verder geen invloed op het spel. Maar mensen grepen er nog steeds naast.'

Juryvoorzitter JP wist er niks van. Werner: 'Nee, dat wist ik alleen.'

Lucille Werner met Lingo-ballen Beeld anp
Lucille Werner met Lingo-ballenBeeld anp

Moskou wil 'dakklimmers' tegenhouden

Moskou wil af van mensen die op daken klimmen. De autoriteiten in de Russische hoofdstad gaan waarschuwingsborden plaatsen op gebouwen om de waaghalzen op andere gedachten te brengen. Dit bericht The Moscow Times.

Het besluit is genomen na een reeks incidenten waarbij mensen op daken klommen en op social media video's en foto's plaatsten 'vanuit het perspectief van een vogel'.

De klimpartijen hebben soms een fatale afloop. Zo stierf vorig jaar een meisje nadat ze van een dak was gevallen in een buitenwijk van de stad. Vorige maand overleed een vrouw die van een brug viel. Volgens onderzoekers probeerde het slachtoffer een selfie te nemen.

De waarschuwingsborden moeten vooral worden opgehangen bij de brandtrappen van gebouwen. Ook maakt de politie jacht op mensen die de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Zo wordt nog gezocht naar 'dakklimmers' die vorige week rondliepen op een wolkenkrabber.

De skyline van Moskou Beeld epa
De skyline van MoskouBeeld epa

Kinderen leven zich uit in Franse kleuterschool

Een groep kinderen heeft zich zaterdagavond uitgeleefd in een kleuterschool in de Franse plaats Melun, ten zuidwesten van Parijs.

Ongeveer twintig kinderen onder wie een vijfjarige drongen het schoolgebouw binnen door met een brandblusser een raam aan diggelen te smijten. Eenmaal binnen gooiden ze andere ruiten in, zetten ze meubels op de kop, smeerden ze verf uit over de vloer en de muur en vernielden ze schoolspullen. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien.

De burgemeester sprak van een apocalyptisch beeld. Een buurtbewoner hoorde de herrie en schakelde de politie in. Toen de agenten arriveerden sloegen de kinderen op de vlucht, waarna een achtervolging door de buurt volgde. De politie heeft uiteindelijk vijftien kinderen weten te identificeren. Zij mogen zich in de komende weken met hun ouders melden op het bureau, aldus de Franse krant.

Medewerkers negeren overvaller tot hij vertrekt

In een vestiging van broodjesketen Subway in de Amerikaanse staat Rhode Island hebben twee medewerkers een overvaller simpelweg genegeerd, tot die weer vertrok. De man kwam afgelopen week met een t-shirt om zijn hoofd geknoopt en een plastic zak voor zijn gezicht de zaak in de plaats Coventry binnen en eiste geld.

Volgens NBC deden de twee tieners die op dat moment aan het werk waren, net alsof ze de man niet hadden gezien of gehoord. Dit ergerde de overvaller, maar na wat gemompel verliet hij op eigen initiatief de zaak. De politie is op zoek naar de man en heeft beveiligingsbeelden vrijgegeven in de hoop dat iemand hem herkent.

De geërgerde overvaller, voordat hij rechtsomkeert maakte. Beeld Coventry Police Dept.
De geërgerde overvaller, voordat hij rechtsomkeert maakte.Beeld Coventry Police Dept.

Gordeldierschild ketst kogel terug naar schutter

Een man uit de Amerikaanse staat Texas kreeg donderdagnacht de schrik van zijn leven. Toen hij 's nachts op zijn erf liep en een gordeldier zag lopen, besloot hij om het beest neer te schieten. Hij schoot driemaal met een .38-kaliber revolver op het beestje. Het harde schild van het gordeldier ketste echter ten minste één van de drie kogels af. De kogel raakte de schutter in zijn kaak, waarna hij naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Dat meldt CBCNews.

Hoe het gordeldier eraan toe is, is niet bekend. De lokale sheriff liet weten dat het dier niet is teruggevonden.

Een gordeldier. Beeld ap
Een gordeldier.Beeld ap

Dit overhemd

Maandenlang scheurde de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in motorjack en zonder stropdas over de voorpagina's van Europese kranten, waar hij collega's schoffeerde en de wereld uitlegde dat 15 jaar Europees economisch beleid compleet gefaald heeft.

Helaas voor de 'Minister of Awesome', zoals het Duitse Neo Magazine hem noemde, wilde de wereld het niet horen. Collega's uit andere eurolanden wilden gewoon hun geld terug, lieten zich niet verleiden door zijn veel geroemde sex-appeal en werden de 'economiecolleges' van de oud-hoogleraar beu. Toen Griekenland eindelijk echt blut was en de Griekse premier Tsipras besloot om koste wat het kost zijn geldschieters tevreden te stellen, bleek Varoufakis een obstakel dat uit de weg moest.

Binnen een week na zijn vertrek ging Griekenland door het stof, loodste Tsipras een draconisch bezuinigingsplan door het parlement en modderde Europa voort met alweer nieuwe onderhandelingen. Het Griekse drama was duidelijk nog niet ten einde, maar de rol van Varoufakis was uitgespeeld. Columnisten kregen nog een laatste kans om een afscheids-ode aan zijn kaaklijn te schrijven, daarna leek Varoufakis gedoemd om uit de media te verdwijnen.

Maar toen trok hij dit overhemd aan (met zoomfunctie!):

FIFA-tentoonstelling in Amerikaans misdaadmuseum

Het Amerikaanse The Mob Museum over de georganiseerde misdaad opent in september de tentoonstelling The Beautiful Game Turns Ugly over de schandalen bij de FIFA. De tentoonstelling laat krantenknipsels en mediafragmenten zien en verhaalt over de corruptie en matchfixing waarmee de wereldvoetbalbond in verband wordt gebracht.

'De tentoonstelling speelt direct in op de krantenkoppen over 's werelds populairste sport,' legt museumdirecteur Jonathan Ullman uit. 'Voor ons groeiend aantal bezoekers uit plekken als Groot-Brittanië, Mexico, Brazilië en Italië is het FIFA schandaal een sprekend voorbeeld van de verschillende vormen waarop georganiseerde misdaad kan plaatsvinden.'

De tentoonstelling opent op 1 september in het museum in Las Vegas en wordt onderdeel van de permanente collectie.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter Beeld getty
FIFA-voorzitter Sepp BlatterBeeld getty

Ninja overvalt apotheek

Hij had op zijn zachtst gezegd een aparte werkdag, een apotheker in het Californische stadje Placentia. Op een rustige woensdagavond liep er plots een man met een ninjamasker op zijn hoofd en met een zwaard in zijn hand de zaak binnen. Daarna eiste de man, uiteraard volledig gekleed in het zwart, de inhoud van de kassa. Hij maakte een kleine 200 dollar buit.

'Hij kwam gewoon binnen en wees met zijn zwaard naar de apotheker', zei een agent over de overval. De politie kwam te laat aan bij de apotheek om de man in actie te zien. Ze zijn naar hem op zoek en benadrukte in een persbericht dat de man een 'traditioneel zwaard' bij zich had. Ze denken wel dat hij zijn ninjamasker inmiddels heeft afgedaan.

Het is onduidelijk of de man ook daadwerkelijk een ninja was. Mocht hij dat zijn, dan gaan Amerikaanse ninja's anno 2015 toch wat minder geruisloos te werk dan hun Japanse vakbroeders.

Een ninja (en geen criminele ninja, voor zover bekend). Beeld epa
Een ninja (en geen criminele ninja, voor zover bekend).Beeld epa
Een ninja. Beeld epa
Een ninja.Beeld epa

Meisjes troggelen IS-strijders duizenden euro's af

Drie Tsjetsjeense meisjes hebben een groep IS-strijders drieduizend euro afhandig gemaakt door zich voor te doen als Syriëgangers. De meisjes werden via sociale media benaderd met de vraag of ze naar Syrië af wilden reizen, waarop ze de strijders aan het lijntje hebben gehouden.

Nadat de meisjes de IS-strijders hadden laten weten dat ze geen geld hadden om naar Syrië af te reizen, hebben de strijders het geld overgemaakt. De zaak is aan het licht gekomen toen de Russische politie opmerkte dat er geld naar de meisjes is overgemaakt. De meisjes worden naar alle waarschijnlijkheid niet vervolgd, aangezien de kans groot is dat de IS-strijders geen aangifte gaan doen.

Mannen houden een IS-vlag omhoog. Beeld belga
Mannen houden een IS-vlag omhoog.Beeld belga

Vliegtuig botst met kangoeroe

Een vliegtuig dat wilde opstijgen voor een vlucht naar de Australische stad Melbourne is in botsing gekomen met een kangoeroe. De krant The Age meldde dat het ongeluk donderdagochtend vroeg gebeurde op het vliegveld van Mildura, 450 kilometer ten noordwesten van Melbourne.

Het dier werd geraakt door de propeller. Die werd zo beschadigd dat de start werd afgebroken. Het vliegtuig is onbruikbaar, concludeerden technici na een inspectie. De passagiers moeten met een ander toestel naar Melbourne. Het is niet bekend of de kangoeroe het voorval heeft overleefd.

Een kangoeroe. Beeld AFP
Een kangoeroe.Beeld AFP

Belgische kantoorchef wordt oerman

De Belgische Angelo Valkenborgh was getrouwd, had een eigen huis en een leidinggevende functie bij een interimbureau, nog voor hij dertig jaar was. Onlangs besloot hij zijn leven drastisch te veranderen en een 'oerman' te worden. Sinds 80 dagen woont hij in de bossen van Slovenië als jager- verzamelaar.

Valkenborgh (32) verslond de laatste jaren survivalboeken en deed enkele oefensessies in Zweedse en Duitse bossen om zich voor te bereiden. Hij slaapt in een hutje gemaakt van takken en bladeren. Voor noodgevallen heeft hij aan de rand van het bos een auto, en om voldoende voedsel binnen te krijgen moet hij af en toe wel naar supermarkt.

Ondertussen houdt zijn duizenden volgers op Instagram, Twitter en Facebook van zijn hoogte- en dieptepunten op de hoogte. Hij hoopt hiermee andere kantoorslaven te inspireren om ook uit te breken.

De oerman. Beeld Instagram
De oerman.Beeld Instagram

Kat gered uit gezonken schip

Bergingswerkers keken raar op toen ze maandag een gezonken schip uit Lake Havasu in Arizona haalden. In het schip vonden ze een kat, die minstens een uur had doorgebracht op de bodem van het meer. De boot kwam in de problemen toen het op een zandbank liep. Alle opvarenden werden op tijd van boord gehaald door lokale reddingswerkers. Het schip werd als verloren beschouwd.

Eenmaal op de wal begon het team van bergers met het leegpompen van het schip. Tijdens een laatste check werd de kater ontdekt in één van de zijpanelen aan de voorkant van de boot. 'Hij zat vast, was nat en heel bang', vertelt één van de bergers aan Havasunews.

Waar de kat vandaan komt is onduidelijk. De eigenaar van de boot zegt dat zijn familie geen kat heeft. Het beest kwam er zonder kleerscheuren vanaf en is door de locale dierenopvang toepasselijk River genoemd.

Eierballenkampioenschap Wedde overleeft wolkbreuk niet

Nergens leidt de aanhoudende regenval in Nederland tot zo'n mineurstemming als in het Groningse dorp Wedde. Na een ernstige plensbui is daar namelijk het kampioenschap eierballen eten afgelast.

Duizenden geïnteresseerden hadden zich op Facebook aangemeld voor het evenement, meldt Het Dagblad van het Noorden. Het festijn moest plaatsvinden op het terrein van de organisator, dorpscamping Wedderbergen. Door een 'zeer plaatselijke wolkbreuk' staat de camping echter blank.

Alle medewerkers van het kampeerterrein zijn nu druk bezig met het op orde brengen van het terrein en het regelen van nieuwe slaapplekken voor kampeerders. Daarom is niemand meer beschikbaar om het kampioenschap te organiseren. 'Ons hoofd staat er ook helemaal niet naar', zegt campingmanager Carine Fluttert tegen de regionale krant.

Het is nog niet duidelijk of de waterproblematiek het definitieve einde van de eierballencompetitie betekent. Flutter baalt er al flink van dat het feest woensdag niet door kan gaan. De eierballen waren namelijk al ingeslagen.

Een eierbal. Beeld @Facebook
Een eierbal.Beeld @Facebook

Wereldrecord: 433 hete luchtballonnen

Op zondag steeg in de Franse plaats Chambley-Bussieres een recordaantal hete luchtballonnen op. In totaal 433 luchtballonnen vestigden samen een wereldrecord door tegelijkertijd de lucht in te gaan. Liefhebbers uit veertig landen hadden zich verzameld in hun mandje.

In Chambley-Bussieres wordt sinds 1989 elk jaar een ballonnenfestival georganiseerd. Het vorige record werd in 2013 gevestigd, toen stegen 391 ballonnen op.

Seriepoeper teistert Noorse golfbaan

Op een golfbaan in het Noorse Hafrsfjord is een heuse seriepoeper actief. In verschillende holes op de baan worden al sinds 2005 mensendrollen gevonden. De beheerder van de baan gaat ervan uit dat de dader een man is, 'omdat de drollen te groot zijn om van een vrouw te zijn.'

'Hij heeft een aantal favoriete holes,' stelt de beheerder tegenover de krant Rogalands Avis. Vooral op doordeweekse dagen worden de gaten op de baan gevuld. De poeper denkt wel om zijn persoonlijke hygiëne: bij de holes wordt ook wc papier gevonden.

Steinar Floisvik, de directeur van het golfterrein is inmiddels zelf op onderzoek gegaan: 'In de ochtenddauw lopen sporen van fietsbanden over de baan. Vervolgens zie je hoe de man afstapt en dezelfde weg weer terugfietst.'

Om de seriepoeper te ontmaskeren zijn op de golfbaan lampen met bewegingscensoren geïnstalleerd. De vermeende poeper is vervolgens in een boom geklommen en heeft de lampen verwijderd. 'Hoe hem dat gelukt is zonder zichzelf te elektrocuteren, is mij een raadsel', laat een beheerder weten.

Frankrijk is Europees kampioen Zwerkbal

Frankrijk gaat de boeken in als eerste Europees kampioen Zwerkbal. De ploeg won dit weekend het toernooi dat in het Toscaanse heuvellandschap bij Sarteano werd georganiseerd. Het is de eerste keer dat 'dreuzels' (zij die niet kunnen toveren) de sport, afkomstig uit de befaamde Harry Potter-boeken, op Europees niveau spelen.

De Franse ploeg versloeg dit weekend alle elf teams, waaronder Groot-Brittannië in de finale. Volgens de Franse aanvoerder Dennis Jordan was het 'een heftige wedstrijd'. De keeper van het team werd afgevoerd in een ambulance nadat hij zijn schouder had gebroken.

Volgens Jan Mikolajczak, die voor de universiteit van Oxford speelt is dreuzel-Zwerkbal 'verbazingwekkend gelijk aan de fictieve sport'. Op één detail na: in het aardse Zwerkbal wordt niet gevlogen, maar met een bezem tussen de benen over het veld gerend. Verder gelden dezelfde regels: spelers proberen met de bal, genaamd 'slurk', te scoren, terwijl anderen de spelers proberen af te gooien met 'de beukers'. Ondertussen zoekt één speler naar de snaai: in de toverwereld een vliegend, goud mini-balletje; in de dreuzelwereld een neutrale speler die een tennisbal in zijn sok heeft.

Mocht je geïnteresseerd zijn, ook in Nederland is er een Zwerkbal-vereniging.

Een Zwerkbalwedstrijd tussen de Amerikaanse teams Silicon Valley Skrewts en University of Ottowa Quidditch Team. Beeld ap
Een Zwerkbalwedstrijd tussen de Amerikaanse teams Silicon Valley Skrewts en University of Ottowa Quidditch Team.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Kromme komkommers in een Duitse supermarkt Beeld epa
Kromme komkommers in een Duitse supermarktBeeld epa

Poepende wielrenner veroorzaakt fikse bosbrand

In de Amerikaanse staat Idaho heeft een wielrenner een behoorlijke bosbrand veroorzaakt nadat hij tijdens een fietstocht zijn behoefte langs de kant van de weg had gedaan. Om milieuvervuiling te voorkomen wilde hij het gebruikte wc-papiertje verbranden, maar hij had geen rekening gehouden met de wind. Het vuur sloeg over naar het droge gras. Uiteindelijk ging 30 hectare natuur, ongeveer zestig voetbalvelden, in vlammen op.

Brandweerlieden hadden zo'n zeven uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. De poepende fietser heeft zich zelf bij de politie gemeld. Een politiewoordvoerder laat weten dat diens verhaal overeenkwam met 'bewijsmateriaal' op de plek zelf, schrijft Fox News. Het is nog niet bekend of de man een crimineel feit ten laste wordt gelegd, maar hij kan wel een boete op de deurmat verwachten.

Meer komkommernieuws

Kunt u geen genoeg krijgen van feitjes die er niet of nauwelijks toe doen? Bekijk hier en hier de eerste twee komkommerweken.

Meer over