Kom op, PvdA, stop met tijd verspillen

De ingezonden brieven van dinsdag 15 januari.

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Brief van de dag: Kom op, PvdA, stop met tijd verspillen

Niet William Moorlag moet sorry zeggen, maar PvdA-partijvoorzitter Vedelaar en de voormalige bewindslieden Asscher en Klijnsma. Schandalig dat er een onderzoek en 'koortsachtig beraad van drie weken' voor nodig waren om aan te tonen wat iedere rechtgeaarde sociaaldemocratische kiezer al lang wist: Moorlag wilde mensen helpen die door zijn partijgenoten in de kou waren gezet. De Volkskrant van maandag met haar scherpe analyses en achtergronden moet dan ook ingelijst worden opgehangen boven de bureaus van bovengenoemden en alle anderen die 'Prinzipienreiterei' als hobby hebben. In het midden komt de ontroerende column van Toine Heijmans, 'goudomrand', om in de terminologie van voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma te blijven. Mooi om al die mensen zonder gezicht in 'de kwestie-Moorlag' een gezicht te geven. Medewerker Omar, die loepzuiver de motieven van 'de nieuwe PvdA' blootlegt, 'in de oppositie hè', was een goed onderzoekscommissielid geweest. Laat de 'nieuwe PvdA' ook ophouden met tijd te verspillen aan zaken omdraaien en snel, heel snel met een concreet plan komen waarbij Lou, Mark, Johnny, Tineke, Menno, Omar, Brian, Jacob en Annemarie op een veilige plaats hun bijdrage aan de samenleving kunnen leveren.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Columnistenmarathon

Een enkele keer fronsen mensen die mij kennen de wenkbrauwen. Een plattelander op leeftijd, gereformeerd opgevoed en toch reeds meer dan 45 jaar geabonneerd op de Volkskrant. Mijn antwoord vanaf nu is: zie de Volkskrant van maandag 15 januari 2018, pagina 17-24.

John Havinga, Ten Boer

Hoezo vertrouwen?

Burgers moeten weer vertrouwen krijgen in de politiek. Dit hoor ik sinds enige tijd uit de monden van politici, zowel op landelijk als regionaal als op gemeentelijk niveau.

Maar na het lezen van het artikel over William Moorlag (Ten eerste, 15 januari) denk ik dat dit een utopie is. Wat een hypocrisie, ellebogenwerk, eigenbelang, machtsspelletjes bij FNV en PvdA. Ik zou willen dat alle partijen meer mensen zoals Moorlag binnen hun geledingen zouden hebben. Dan durf ik te hopen dat mijn vertrouwen in de politiek een beetje terugkomt. Maar ik vrees dat ik hoop tegen beter weten in. Of niet soms?

Nel Tijburg, Monnickendam

Onmacht of onwil

Als het niet zo ernstig was, zou ik erom kunnen lachen. De minister-president gebruikt als reden voor het niet ingrijpen in het probleem van de aardbevingen in Groningen de langdurige onderhandelingen over de formatie van een nieuw kabinet in 2017.

Had hij vanaf 2012 geen maatregelen kunnen nemen om de inwoners van Groningen schadeloos te stellen en te onderzoeken hoe toekomstige aardbevingen voorkomen kunnen worden?

Als de aardbevingen zich hadden voorgedaan in de grachtengordel in Amsterdam, in Wassenaar, in Bloemendaal of in Kralingen (ik bedoel in het welvarende deel van Kralingen), dan zouden er al lang maatregelen genomen zijn.

Edward P. Woldendorp, Almelo

De minister-president gebruikt als reden de langdurige onderhandelingen over de formatie van een nieuw kabinet in 2017. Beeld anp
De minister-president gebruikt als reden de langdurige onderhandelingen over de formatie van een nieuw kabinet in 2017.Beeld anp

Lekker flesje Fernandes?

Als de AH haar klanten profileert (Ten eerste, 13 januari, 'Budgetklant heeft donkere huid') dan ben ik benieuwd hoe het met de medewerkers zit. Selecteert AH bijvoorbeeld premium-medewerkers voor vestigingen met veel premiumklanten? Of budget-, mainstream-, traditioneel, enzovoorts? En, vraag ik mij af, hoe is het voor medewerkers met een getinte kleur om te leren dat klanten met dezelfde kleurstelling eigenlijk budget-klanten zijn? Krijgen deze medewerkers spontaan Fernandes aangeboden op een personeelsfeestje, de frisdrank waarvan in het klantenprofiel staat dat de 'budgetshopper', donkere vrouw met kind, dit vaak drinkt? Dit soort vragen dus. Vreemd, ineens heb ik toch minder zin om naar de AH te gaan...

Inge de Jong, Lent

Slaven houden in Beiroet

Met verbazing las ik de column van Anna van Es ('Handig en hip: slaven houden', Zaterdag, 13 januari). Ze vertelt over 'slavenhouders' in haar vriendenkring in Beiroet. Het lijkt alsof je een stukje van iemand leest die schrijft over een avondje kaarten met zijn vrienden. Eerst dacht ik: dit is ironie. Vervolgens: nee, ze schetst de realiteit. Echter: ik miste kritiek. Blijkbaar blijven je vrienden je vrienden, ook al houden ze slaven.

Peter Moes, Middelburg

Integriteit

Dankjewel, Marjan Slob, voor je prachtige definitie van integriteit: 'De kwaliteit om steeds terug te keren naar je eigen zwaartepunt.' (O&D, 15 januari). Een uitspraak die ik wil onthouden en waar ik vaak op terug hoop te vallen.

Carolien Stadhouders, Hoorn

Godin aarde slaat terug

Er is veel aandacht voor het veranderende klimaat, zie ook het interview met Bruno Latour in Sir Edmund van 13 januari. Prima. Feitelijk is klimaatbeleid ingegeven door egoïsme van onze soort en niet om de aarde te redden. Die kan best zonder ons. Wij willen overleven en blijven domineren. Of dat lukt? Nee natuurlijk niet op termijn. Soorten sterven nu eenmaal uit. Ik leef met de gedachte dat het prima ging met de aarde voordat de mens verscheen. En nadat wij zijn verdwenen zal de aarde ook weer uitstekend verder draaien. Alleen dat proces van uitsterven gaat altijd met veel ellende gepaard, en klimaatbeleid beoogt dit wat langer uit te stellen.

Marcel van der Heyden, bioloog, Nieuwegein

Meer over