Kom eens achter dat bureau vandaan

Een op de drie werknemers neemt tussen de middag geen lunchpauze. Dat is ongezond en funest voor de productiviteit, hoewel niet alle onderzoekers het daarover eens zijn. Tekst

LISETTE VAN ENGELEN

Werk

De lunchpauze zou meer moeten zijn dan een moment om snel iets te eten. Het middaguur is het ideale tijdstip om even bij te komen en op te laden voor de rest van de dag. Toch is de pauze lang niet voor iedereen een moment van ontspanning. Dat blijkt uit Het Grote Lunchonderzoek waarvoor onderzoeksbureau Multiscope ruim duizend werknemers ondervroeg.

Achter het bureau lunchen lijkt voor velen de normaalste zaak van de wereld. Een op de drie van de ondervraagde werknemers neemt helemaal geen pauze tussen de middag en eet snel een broodje tijdens het werk.

'Vreselijk, dat er zoveel mensen uit de la eten', zegt Katrin Beersen van adviesbureau Enerjoy. 'Het is belangrijk om een pauze te nemen, zodat je je hoofd kan leegmaken en weer even kan opladen.' Beersen doelt hiermee niet alleen op fysiek opladen door gezond te eten, maar ook op mentaal bijkomen door het werk te onderbreken: 'Na een pauze heb je meer energie gedurende de dag.'

'Niet alleen ben je door een goede lunchpauze op het werk productiever, het voorkomt ook dat je slecht slaapt en de volgende dag nóg minder productief bent', zegt Beersen.

Nachtrust

De voedings- en organisatieadviseur stelt dat een goede nachtrust valt of staat met hoe je overdag eet. 'Door regelmatig te eten, en dus een lunchpauze te nemen, heb je ook 's avonds energie en kun je nog iets doen.' Daardoor ben je 's avonds moe en slaap je goed.

Beersen noemt nog een reden waarom slecht lunchen de volgende dag kan doorwerken: 'Wanneer je overdag niet goed hebt gegeten, heb je 's avonds honger en ga je veel eten. 's Nachts is je lichaam vooral bezig met verteren van voedsel en niet met het verwerken van mentale indrukken, waardoor je moe wakker wordt.'

Niet lunchen of lunchen achter het bureau lijkt dus slecht voor de productiviteit van een bedrijf, maar heeft ook gevolgen voor de gezondheid van de werknemer. Volgens Beersen eten mensen die doorwerken tijdens de lunch veel meer dan ze nodig hebben.

'Als je met aandacht eet, heb je na drie boterhammen genoeg', zegt de adviseuse. 'Wanneer je achter je scherm luncht, eet je gedachteloos vier boterhammen op. Je eet te veel en kunt achteraf vaak niet eens na-vertellen wát je hebt gegeten.'

Gelukkig luncht niet iedereen achter zijn bureau. Tweederde van de ondervraagde werknemers onderbreekt zijn werk wél om een broodje te eten in de kantine en even iets anders te doen dan werken.

Over het algemeen hebben Nederlanders een half uur pauze, maar meer dan de helft van de ondervraagden blijkt weleens iets langer weg te blijven. In het onderzoek van Multiscope meldt 53 procent van de respondenten gemiddeld acht tot negen minuten lunchtijd erbij te smokkelen.

Ook voor degenen die naar de kantine gaan om te lunchen, is de pauze niet altijd een moment van ontspanning. Ze ergeren zich aan collega's die bezig zijn met hun mobiele telefoon, roddelen of smakken tijdens het eten.

Een van de grootste ergernissen is het gespreksonderwerp tijdens de lunch. Tweederde van de gesprekken gaat over het werk, waardoor de werknemers zich alsnog niet helemaal kunnen ontspannen.

Wetenschappers lijken er niet uit te komen of het onderbreken van het werk om te lunchen nu wel of niet goed is voor de productiviteit van een werknemer.

In 2011 toonden Britse onderzoekers nog aan dat lunchen achter het bureau funest is voor het werk en de concentratie van een werknemer. Een maand geleden lieten Duitse onderzoekers juist het tegenovergestelde zien.

Productiviteit

Volgens het Duitse onderzoek zijn werknemers die aan hun bureau lunchen in de middag productiever en meer gefocust dan de uitgebreide lunchers die hun werkplek verlaten om een broodje te eten en te ontspannen.

Toch bleek ook uit het laatste onderzoek dat een lunchpauze voordelen heeft. Het ging hier alleen niet om de concentratie en productiviteit, maar om andere kwaliteiten die nodig zijn in een bedrijf. De werknemers die uitgebreid lunchten, waren meer ontspannen en enthousiaster dan werknemers die achter het bureau lunchten.

Volgens Werner Sommer, die meewerkte aan het Duitse onderzoek, is het niet altijd negatief om minder productief en scherp te zijn na de lunch. Binnen bepaalde beroepen is het wel vereist.

Mensen die in een laboratorium werken, moeten echt gefocust zijn en kunnen maar beter helemaal niet of achter een bureau lunchen. Bij een functie waar creativiteit vereist is, blijkt een sterke focus minder belangrijk en enthousiasme des te meer. Een marketingmedewerker zou het werk dus maar beter kunnen onderbreken voor een lunchpauze.

Of het voor je productiviteit uiteindelijk slimmer is om in de kantine of achter het bureau te lunchen, blijft ook in het laatste onderzoek onduidelijk en lijkt vooral af te hangen van het soort werk dat je doet.

Voor de gezondheid is het volgens adviseur Beersen voor iedereen beter rond het middaguur het werk te onderbreken voor een lunchpauze.

undefined

Meer over