Kolonisten illegale nederzetting Amona akkoord met vertrekregeling

Joodse kolonisten van de illegale 'buitenpost' Amona op de Westelijke Jordaanoever zijn zondag akkoord gegaan met een voorstel van de Israëlische regering om te vertrekken. Ze zijn ingegaan op het aanbod om even verderop neer te strijken in 52 nog te bouwen huizen.

Een Joodse kolonist in Amona na het ochtendgebed. Beeld ap
Een Joodse kolonist in Amona na het ochtendgebed.Beeld ap

Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde twee jaar geleden al dat Amona is gebouwd op Palestijnse privégrond. Het Hof riep de regering op om de buitenpost, bestaande uit vijftig trailerwoningen, voor 25 december dit jaar te ontruimen.

Amona is de grootste van zo'n honderd illegale nederzettingen ('buitenposten') op de Westelijke Jordaanoever en in het Arabische oosten van Jeruzalem. Hoewel zij is gebouwd op Palestijnse privégrond, werd zij oogluikend toegestaan door de Israëlische autoriteiten. Het overgrote deel van de meer dan een half miljoen kolonisten woont in nederzettingen die volgens de regering wel legaal zijn, ruim 130 in totaal.

De Knesset, het Israëlische parlement, behandelt momenteel een wetsvoorstel om buitenposten alsnog te legaliseren. Amona valt er niet onder omdat het Hooggerechtshof ontruiming heeft verordonneerd. Het wetsvoorstel stuit op zware kritiek in de VS en de EU. De Palestijnse president Abbas noemde de wetgeving 'crimineel'.

Kinderen van Joodse kolonisten in de buitenpost Amona. Beeld afp
Kinderen van Joodse kolonisten in de buitenpost Amona.Beeld afp

Illegaal

De internationale gemeenschap beschouwt alle Joodse gemeenschappen in bezet gebied als illegaal, maar Israël ziet dat anders. Alleen als Palestijnen met geldige eigendomspapieren aanspraak maken op een stuk grond, mogen kolonisten zich daar niet vestigen.

Netanyahu heeft verwoede pogingen gedaan om een gewelddadige confrontatie te voorkomen. Er staat voor hem veel op het spel: de relatieve rust in de Palestijnse gebieden, het voortbestaan van zijn coalitie, de reputatie van Israël als rechtsstaat en internationale repercussies, zoals een VN-resolutie die de bouw van nederzettingen veroordeeld.

Joodse inwoners van Amona doen een middagdutje in een kas. Beeld ap
Joodse inwoners van Amona doen een middagdutje in een kas.Beeld ap

Klem

De premier, wiens kabinet boogt op een krappe parlementaire meerderheid, zit klem tussen de ultranationalistische coalitiepartner Joods Huis en het Hooggerechtshof. Netanyahu vreest dat een gewelddadig ontruiming zal leiden tot woedende reacties van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, gericht tegen Palestijnen.

Die zullen zich op hun beurt niet onbetuigd laten. De laatste maanden is het geweld van Palestijnse kant, dat eind vorig jaar oplaaide, juist geluwd.

Afzien van ontruiming lijkt geen optie voor de premier. Hij schoffeert daarmee het Hooggerechtshof. Bovendien riskeert hij een scherpe veroordeling door de internationale gemeenschap.

Meer over