Kolonel bestraft voor gesjoemel met declaraties

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft maandag de 54-jarige kolonel W. de J. uit Seedorf veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een geldboete van dertigduizend gulden wegens fraude met declaraties....

ANP

ARNHEM

De kolonel, die op de nominatie stond om commandant te worden, declareerde in het najaar van 1995 gratis lunches en diners. Ook declareerde hij bij defensie hotelovernachtingen en reizen van en naar Seedorf. Dit terwijl hij in zijn eigen huis of bij familie verbleef.

De kolonel diende zijn declaraties al in voordat de daadwerkelijke kosten waren gemaakt. Tijdens de zitting verklaarde de kolonel dat andere militairen in Seedorf hem doelbewust in deze situatie hadden gebracht. Zelf had hij zich gewoon gespiegeld aan het algemene declaratiegedrag in Seedorf, waarbij bewijsstukken geen gewoonte waren.

Volgens personeel op de basis blafte de kolonel criticasters die zijn declaraties ter sprake brachten, af. De militaire kamer achtte niet bewezen dat de kolonel misbruik van zijn gezag had gemaakt door een Mercedes als vervoermiddel te eisen, terwijl hij daar volgens de richtlijnen geen recht op had. De kolonel is geschorst door Defensie en verwikkeld in een ontslagprocedure.

Meer over