Kolach en julekage

Was hij minder scherp en doortekend afgebeeld, dan zou je zweren naar de satellietopname te kijken van een net ontdekte, enigszins buitenissig getinte maan van Jupiter....

De gianfornaio staat in Brood van Christine Ingram en Jennie Shapter, dat uitgeverij Veltman uit het Engels liet vertalen en in een gebonden uitvoering voor euro 19,95 aanbiedt. Zacht prijsje voor een boek vol lustopwekkende foto's van in vol ornaat poserende broodsoorten van over de hele wereld (tot uit het Caribisch gebied), en met namen als ruitjesmik, cob (Brits vloerbrood), Guernsey Gâche, sopaipilla's (kleine 'opgeblazen' broodjes uit New Mexico), pan de cebada uit Spanje, Bulgaarse kolach, Deense julekage voor de kerst, gedeukte ekmek uit Turkije.

Na een algemene inleiding met een korte historische terugblik volgen overzichten van graan-en meelsoorten en aanvullende ingrediënten, technieken (vlechten, glazuren), een troubleshoot-lijst (hoe ga je het loslaten van korst of het ontstaan van grote gaten tegen?), bakbenodigdheden, honderd recepten (gerangschikt naar herkomst) en tips voor het omzetten ervan voor de broodbakmachine. Het register is niet helemaal compleet en bevat een paar kleine fouten.

'Holland' wordt in het overzicht vertegenwoordigd door ontbijt-en kruidkoek, Fries suikerbrood, roggebrood en beschuit, maar zonder recepten.

Thuis knäckebröd bakken (of een Fins plat gerstebrood) kan weer wel.

Nodig: 450 gram roggemeel; 1 theelepel zout; 50 gram boter; 20 gram verse gist; 2,75 dl lauwwarm water; 75 gram tarwezemelen.

Vet een bakplaat in. Verwarm de oven voor op 230 graden.

Vermeng in een kom meel en zout, wrijf de boter erdoor, maak een kuiltje in het midden.

Roer de gist romig met een deel van het water, voeg de rest van het water toe, roer opnieuw goed en giet het gistpapje in het kuiltje. Meng alles, voeg de zemelen toe en kneed tot een glad en elastisch deeg (5 minuten op een werkblad dat met bloem is bestoven).

Verdeel het deeg in acht stukken, rol ze uit (op een met bloem bestoven ondergrond) tot dunne 'pannenkoeken' van ongeveer 8 centimeter doorsnee. Leg een aantal op de bakplaat (ze passen niet allemaal tegelijk), prik er met een vork rijen gaatjes in (in het boek wordt met een koekjesring een klein gat uit het midden gestoken), bak ze in een kwartier tot 20 minuten knapperig.

Meer over