Koken voor een mannetje of 120

Twee weken geleden heb ik een buffet voor 120 mensen gemaakt, als begeleiding van Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt....

‘Je bent natuurlijk volstrekt geschift’, concludeerde wederhelft R. toen ik het vertelde, maar ik was optimistisch. Drie dagen: daarin moest het lukken, dacht ik. Maar naarmate mijn keuken, koelkast en schuur zich vulden met 12 kilo aubergines, 6 liter olijfolie, 12 bollen knoflook, 21 bosjes basilicum, 16 bossen lente-ui, 21 paprika’s en 30 avocado’s, en twee reuzenzalmen die me telkens als ik mijn vriezer opende honend aanstaarden, bekroop me toch enige twijfel.

Honderd-en-twintig!

En ja hoor: hak-, snijd- en bakdagen van half zes ’s morgens tot twaalf uur ’s avonds, waarbij vooral de uien als krolse katers hun geursporen tot in ons bed hebben nagelaten. Maar het is gelukt. Dankzij mijn uiterst flexibele kookvriendinnen Corry (9 taarten) en Mieke (56 bosjes kruiden). Dankzij R. (2,5 kilo champignonplakjes) én dankzij de fantastische hulptroepen bij De Sterregaard. En de gasten vonden het nog lekker ook.

Vooral de tabbouleh was een groot succes, een oorspronkelijk Libanese salade op basis van couscous of bulgur (gebroken tarwekorrels). Er bestaan veel versies van, maar ik vind deze extra lekker omdat er ongekookte couscous in gaat, die ‘gaart’ door alle sappen en smaken van de verse kruiden en groenten. Maak de tabbouleh minstens een dag van te voren.

Doe de couscous in een kom. Klop olijfolie, citroensap, honing, knoflook en 1 theel. zout goed door elkaar en schep door de couscous.

Meng er vervolgens de fijngehakte paprika, kruiden, ui en lente-ui door. Laat de salade minstens 8 uur afgedekt in de koelkast staan. Schep hem af en toe om. Hussel voor het serveren nogmaals goed door en maak de tabbouleh op smaak met zout, olijfolie, citroensap en/of honing en eventueel tabasco: de smaak moet pittig zoetzuur zijn. Schep de salade in een mooie schaal en garneer met paprikaringen, olijven en munt.

Tabbouleh
Voor 6 personen

250 g couscous

150 ml olijfolie

sap van 3 rijpe citroenen

2 eetl. vloeibare (tijm)honing

2 tenen knoflook, gehakt

zout, eventueel Tabasco

2 groene, rode of gele paprika’s, fijngehakt

1 bosje platte peterselie, fijngehakt

2 bosjes munt, fijngehakt

1 ui, fijngehakt

3 lente-uitjes, fijngehakt

Garnering: zwarte olijven, toefjes munt, paprikaringen

Meer over