Koken met de Novib

De armoede bestrijden en het Nederlandse publiek informeren over niet-westerse culturen, zo zou de doelstelling van de Novib kunnen worden samengevat....

Minder bekend is dat de organisatie ook een viertal kookboeken van Troth Wells heeft uitgegeven, in samenwerking met uitgeverij Schuyt. Van andere markten (Schuyt: f 41,76) is het vierde deel in deze serie. Het biedt een nieuwe selectie van 'vegetarische gerechten uit de hele wereld'.

Die ondertitel is een tikkeltje misleidend, want naar een recept uit Europa zul je vergeefs zoeken. 'De hele wereld' is in dit geval Afrika, Azië, de Levant, de Cariben en Latijns Amerika. De Engelse titel dekt de lading beter: Quick and easy. Vegetarian recipes from around the world.

Snel en makkelijk zijn de recepten allemaal. Bovendien zijn ze erg lekker. We aten met plezier linzensoep uit Trinidad, pittige bloemkool uit India en aardappelen met yoghurt uit Pakistan.

Voorafgaand aan de recepten geeft Wells een duidelijk overzicht van de voedingswaarde van levensmiddelen en beschrijft ze een aantal bijzondere ingrediënten. Het boek begint met een paginalange aanklacht tegen genetische manipulatie. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd en daarom bevreemdt het ons dit te lezen in een kookboek, dat toch jarenlang zal meegaan. Straks is het verhaal misschien wel verouderd. Een tip: koop het boek, lees eenmaal de inleiding zodat je op de hoogte bent en gebruik het daarna alleen nog maar voor de heerlijke, simpele recepten.

Heerlijk voor een warme dag: aardappelen met yoghurt. Snij voor 2 personen 4 nieuwe, schoon geborstelde aardappelen in blokjes (schillen is niet nodig en het scheelt in de tijd). Kook ze in 10 minuten gaar en giet ze af. Rooster in een droge koekenpan 1 eetlepel komijnzaad. Meng in een schaal 2 in kleine stukken gesneden tomaten; 200 ml yoghurt; eetlepel chilipoeder; 2 eetlepels fijngehakte, verse koriander; komijnzaad en zout naar smaak. Schep de aardappelen hier doorheen. Dien het gerecht warm of koud op.

Pittige bloemkool: neem voor 2 personen een halve bloemkool en snij hem in kleine roosjes. Verhit een lepel olie in een koekenpan en fruit daarin 1 theelepel mosterdzaad totdat de zaadjes gaan springen. Deksel op de pan! Voeg 1 teentje knoflook toe; theelepel kurkuma (geelwortelpoeder); theelepel djinten (gemalen komijnzaad); theelepel paprikapoeder en zout en peper naar smaak. Fruit de specerijen een halve minuut en voeg dan de bloemkoolroosjes toe. Schep de roosjes goed door de specerijen, giet er een beetje water bij en doe een deksel op de pan. Stoof de bloemkool in 5 tot 10 minuten gaar. Hier past een Gewürztraminer bij.

Meer over