Kok wordt in Bijlmer-enquête als premier aan de tand gevoeld

Premier Kok moet donderdag voor de enquêtecommissie getuigen over zijn rol, eerst als vice-premier, later als premier, bij de nasleep van de Bijlmerramp....

In 1984 verscheen premier Lubbers voor de enquêtecommissie die de steun aan het scheepsbouwconcern RSV onderzocht. Hij werd alleen gehoord in zijn functie van minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Lubbers staat ook voor donderdag op de rol van de enquêtecommissie. Hij was minister-president ten tijde van de ramp op 4 oktober 1992.

De komende, afsluitende verhoorweek moet een groot aan tal (oud-)politici opdraven: vijf Tweede-Kamerleden, vijf oud-bewindslieden en de Amsterdamse oud-burgemeester Van Thijn en diens opvolger Patijn.

Op het einde van de week verschijnen de zittende ministers Borst (D66, Volksgezondheid), Netelenbos (PvdA, Verkeer en Waterstaat) en haar voorganger Jorritsma (VVD, nu Economische Zaken). Jorritsma en Borst hebben al laten weten dat ze aftreden, als ze verwijtbare fouten hebben gemaakt.

Maandag last de enquêtecommissie een extra verhoormiddag in. U. Danor, destijds directeur El Al-Nederland, komt dan getuigen .

Commissievoorzitter Meijer erkende gisteren dat El Al-medewerker H. Aaij in het beruchte telefoongesprek met de luchtverkeersleiders om stilzwijgen kan hebben gevraagd over het 'aantal slachtoffers' in plaats van de gevaarlijke lading aan boord van het vliegtuig. Meijer: 'Hoe vaak je de band ook beluistert, het valt niet op te maken of hij ''slachtoffers'' of ''vrachtvluchten'' zegt.'

Meer over