Kok en restaurateur Joop Braakhekke (75) overleden

De Nederlandse televisiekok en restauranthouder Joop Braakhekke is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Vorig jaar werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. In mei van dit jaar werd hij genezen verklaard, maar in september bleek de kanker toch terug te zijn. Braakhekke is 75 jaar geworden.

Joop Braakhekke in maart van dit jaar. Beeld anp
Joop Braakhekke in maart van dit jaar.Beeld anp

Johannes Franciscus Braakhekke werd op 11 april 1941 in Apeldoorn geboren. Zijn moeder Jopie was een bekende operazangeres uit Amsterdam, zijn vader belastinginspecteur in Gorssel. Jonge Joop wilde eigenlijk acteur worden, maar zijn ouders zagen daar niks in. Dus werd het de hotelschool in Maastricht. Hij liep stages in Parijs en Barcelona en begon in 1970 Le Philosophe in Apeldoorn. Het was een van de eerste bistro's in Nederland, die al gauw nationale bekendheid genoot, mede door het optreden van Braakhekke als entertainer. Later begon hij in Amsterdam de restaurants De Kersentuin, Le Garage en En Pluche.

Le Garage werd een van de restaurants waar bekend Nederland kwam: van presentatoren en acteurs tot beginnende sterren en bekende criminelen. Het restaurant werd mede daardoor ook een veelbezochte plek door verschillende televisieprogramma's. Braakhekke mocht er graag camera's ontvangen, zoals die keer dat André van Duin als meneer Wijdbeens les kreeg in de keuken. Maar ook voor een reactie op wat dan ook mocht Braakhekke graag zijn ongezouten mening geven.

Televisiepersoonlijkheid

Hij groeide uit tot een nog bekendere televisiepersoonlijkheid dankzij de presentatie van het Avro-programma Kookgek in de jaren 90. In 2006 had hij een rol in het programma Top Kok, gepresenteerd door Caroline Tensen. Samen met chef-kok Robert Kranenborg ging hij op zoek naar de beste amateurkok van Nederland. Naast zijn tv-werk schreef Braakhekke een reeks kookboeken. Van zijn 'Kookschriften' worden in totaal 750 duizend exemplaren verkocht.

In 2007 kondigde Braakhekke al aan dat hij in het huwelijksbootje zou stappen met partner Wim Nijkamp. Uiteindelijk ondertekende het paar in oktober van 2016 een akte van geregistreerd partnerschap. De kanker was toen net teruggekeerd bij Braakhekke, dus dat gebeurde op de afdeling oncologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

In 2014 onderging Braakhekke een hartoperatie: vijf bypasses, zijn aderen waren zover dichtgeslibt dat er nog geen draadje doorheen kon. In september 2015 werd hij geopereerd aan alvleesklierkanker. Een jaar later stak die ziekte de kop weer op. Die werd hem uiteindelijk fataal.

Joop Braakhekke is 75 jaar geworden. Beeld ANP
Joop Braakhekke is 75 jaar geworden.Beeld ANP
Braakhekke kookt in 2012 stamppot op het plein voor het Tweede Kamergebouw om aandacht te vragen voor het belang van de transportsector. Beeld anp
Braakhekke kookt in 2012 stamppot op het plein voor het Tweede Kamergebouw om aandacht te vragen voor het belang van de transportsector.Beeld anp
Meer over