Kohl spreekt veto uit tegen nationaal joods monument

De Duitse bondskanselier heeft zijn veto uitgesproken over het nationale holocaust-monument, dat in het centrum van Berlijn moet verrijzen. Helmut Kohl ondersteunt de komst van een monument, maar verzet zich tegen de 'gigantische omvang' van het vorige week verkozen project....

Van onze correspondent

BONN

De Centrale Raad van Joden in Duitsland vreest een nieuwe discussie en daardoor uitstel van het monument. Voorzitter Ignaz Bubis drong er zondag bij bondskanselier Helmut Kohl op aan zijn verzet op te geven.

Het gekozen monument, een gekantelde betonnen plaat ter grootte van twee voetbalvelden, zou vlak bij de Brandenburger Tor en Rijksdag worden gebouwd. In de plaat worden de miljoenen namen gegraveerd van Europese joden die door de nazi's in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord.

Eind vorige week werd duidelijk dat de Duitse regering noch de Berlijnse senaat tevreden is met de keuze van het door een Berlijnse kunstenaarsgroep ontworpen project. In totaal waren er 528 inzendingen op een door een particuliere stichting georganiseerde wedstrijd.

Ofschoon het project financieel wordt ondersteund door Bonn, Berlijn en talrijke particulieren ontbreekt overigens nog twintig miljoen mark voor het graveren van alle namen.

Meer over