Kohl schrikt van gebrek aan lef Duitsers

Zo'n 40 procent van de Duitse universiteitverlaters wil het liefst ambtenaar worden. 'Schrikbarend', noemt Helmut Kohl dit gebrek aan ondernemingslust....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

LEIPZIG

'Meer democratie aandurven', zei Willy Brandt, nadat hij in 1969 de verkiezingen had gewonnen. Helmut Kohl wil volgend jaar september ook winnen, voor de vijfde achtereenvolgende maal, en denkt zijn verwende landgenoten te overtuigen met 'meer risico aandurven'. Daarvoor is het noodzakelijk dat het onderwijs grondig wordt verbeterd en de jeugd tegelijkertijd weer vertrouwd raakt met 'waarden en deugden als betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid en plichtsbesef'.

De voorzitter van de grootste regeringspartij gaf zijn CDU-congres maandag in Leipzig het signaal dat de verkiezingscampagne wat hem betreft is begonnen. Dat betekent bijna een jaar lang propaganda, hetgeen volgens Kohl niet erg is. Hij voorspelt dat het gevecht om de kiezersgunst voor de Bondsdagverkiezingen van 27 september 1998 van een ongekende hardheid zal zijn, 'wellicht het hardste in onze naoorlogse geschiedenis'.

De noodzakelijke 'cultuurschok' kan volgens Kohl uitsluitend worden teweeggebracht als hij aan de macht blijft, samen met de Beierse zusterpartij CSU en de rechtsliberale FDP.

De sociaal-democraten, die in de peilingen samen met de Groenen de huidige coalitie met gemak kunnen aflossen, moet Kohl de kiezer krachtig afraden. Zij zijn het volgens hem die het onderwijs met 'herumexperimentieren' in de vernieling hebben geholpen en nog steeds niet doorhebben 'dat de wereld na 1989 grondig is gewijzigd'. SPD en Groenen staan voor stilstand, CDU betekent vooruitgang.

Het beeld dat de CDU- en regeringsleider gisteren van het Duitse onderwijs schetste, was inderdaad schrikbarend. De duizend gedelegeerden van zijn Christelijke Democratische Unie kregen te horen dat het gehele systeem op de schop moet. 'Ronduit dramatisch', aldus Kohl, is het feit dat 10 procent van de mavo-scholieren zo slecht kan lezen schrijven en rekenen, dat het bedrijfsleven niet eens aan een opleiding begint.

Jaarlijks moet de federale overheid met 850 miljoen mark, zo'n miljard gulden, bijspringen om de mavo-jeugd alsnog via spoedcursussen enige elementaire kennis bij te brengen. En wie het zonder bijles wel tot de universiteit of hogere beroepsopleiding schopt, leunt na afloop het liefst achterover. 'Zo kan het niet langer', meent Kohl. Het partijcongres kreeg de opdracht om vandaag het 'manifest van Leipzig' uit te werken, een werkplan waarmee de CDU de eerste aanzet wil geven tot een 'Wagnis-Kultur', te beginnen op school.

De opmerkelijk ruime aandacht die Kohl in zijn toespraak had ingeruimd voor onderwijs en opvoeding, gaf aan waar het tot september volgend jaar vooral om zal gaan: als alles anders moet, of liever als er weer moet worden opgevoed, geleerd en gewerkt zoals vroeger, kan dat beter onder leiding van de oude vertrouwde Kohl.

Met een rood-groene regering onder leiding van Oskar Lafontaine of Gerhard Schröder wordt het niets. Zonder hen bij naam te noemen, verwees Kohl naar de twee deelstaten, die door het SPD-duo met absolute meerderheid wordt geleid. Nedersaksen (Schröder) en het Saarland (Lafontaine) balanceren op de rand van de financiële afgrond. De SPD-premier van het Saarland heeft begin dit jaar bovendien de mijnwerkers 'ordinair opgehitst' tegen de regering in Bonn. Wie niet eens zijn eigen deelstaat onder controle heeft, is ongeschikt voor een leidende functie op federaal niveau. Opnieuw aldus Kohl.

Het congres applaudisseerde luid, maar niet langdurig. Zelfs de grootste Kohl-fan moest erkennen dat de kanselier (67) weliswaar enkele klappen had uitgedeeld, maar gisteren niet in topvorm verkeerde. 'Hij wordt toch wel oud', fluisterde een dame uit Thüringen. De SPD, de grootste oppositiepartij, is dezelfde mening toegedaan.

Gedurende het driedaagse CDU-congres adverteren de sociaal-democraten in alle dagbladen met een glamourfoto van Lafontaine en Schröder. In Leipzig heeft de SPD plakkaten opgehangen met een jeugdfoto van Helmut Kohl. De boodschap: hoogste tijd voor een nieuwe generatie.

Meer over