Kogelvrije vesten van VS in Irak zijn ‘lek’

Amerikaanse militairen in Irak weten al lang dat hun vijanden uitgekookt zijn. Een onderzoek van het ministerie van Defensie heeft dat nu bevestigd: de tegenstanders kennen de zwakke plekken in de kogelvrije vesten en mikken op de slechtst beschermde delen van het lichaam....

De medische inspecteur van het Pentagon bekeek de wonden van 93 gesneuvelde mariniers. Van deze willekeurig gekozen doden was 60 procent overleden door schotwonden in het bovenlichaam. Van die meerderheid, concludeert het rapport, had 42 procent de aanval kunnen overleven als er betere vesten waren gebruikt. Nog eens 38 procent ‘zou daar mogelijk baat bij hebben gehad’ .

In Irak zijn sinds maart 2003 bijna 2200 Amerikaanse soldaten omgekomen. Of hun dood zin heeft, is een vraag die centraal staat in het voortdurende debat tussen voor- en tegenstanders van de oorlog. Nu de VS eenmaal een grote legermacht in Irak hebben, moeten die troepen goed uitgerust en beschermd zijn – daar zijn alle partijen het wel over eens.

Het ministerie van Defensie heeft sinds het begin van de oorlog kritiek gekregen van Democratische én Republikeinse volksvertegenwoordigers, en ook van militairen aan het front, omdat het materieel vaak verouderd en gebrekkig is. Een groot aantal pantser-voertuigen verdient die naam niet.

Het nieuws over de kogelvrije vesten, dat vorige week naar buiten kwam via de website van de belangengroep Soldiers for Truth, geeft nieuw voedsel aan die kritiek. Maar volgens Defensie werkt het in 1999 ingevoerde Interceptor Body Armor System in principe goed. Een woordvoerder van het Pentagon verzekerde dat de vesten voortdurend worden verbeterd, maar kon niet in detail treden: dat zou de tegenstander te veel informatie verschaffen.

Meer over