Koffie maken op je zelfgemaakte houtgaskampeerbrander

Koffie op een houtvuurtje: het kan, maar de houtgaskampeerbrander van Ernst Arbouw werkt beter. Illustratie Joseph Jessen

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

De meeste mensen baseren hun zelfrespect op een of ander gebrek aan comfort. W.F. Hermans heeft het gezegd en dus is het waar. Hermans legt de woorden in de mond van Arne Jordal, een van de personages in Nooit meer slapen. Voor wie het boek niet kent (schaam je!): het verhaal is een grote aaneenschakeling van fysiek en mentaal ongemak, overigens zonder dat het bij hoofdpersoon Alfred ooit tot enig zelfrespect komt.


Het toppunt van zelfrespect door comfortgebrek is de kampeervakantie. Lekker wakker worden in je koude tentje en dan op een campinggasbrandertje in het natte gras een kop oploskoffie maken. In je vakantie. Zelfrespect!

undefined

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Eén keer heb ik tijdens mijn jaarlijkse drie weken zelfrespect koffie gezet op een houtvuurtje. Romantisch en avontuurlijk en niet voor herhaling vatbaar. Het duurt eindeloos en uiteindelijk smaakt je koffie naar zwarte rook.

Dat kan beter. Als je hout verhit zonder zuurstof - pyrolyse - ontstaat een mengsel van brandbare gassen, hoofdzakelijk koolmonoxide, waterstof, methaan en ethaan. Dat principe kun je gebruiken door met lege verfblikken een houtgaskampeerbrander te maken.

Koop bij de bouwmarkt of de plaatselijke verfwinkel twee ongebruikte verfblikken. Het idee is dat het ene blik (middel, ongeveer 500 ml) precies in de opening van het andere blik (groot, ongeveer 750 ml) past. Neem als derde blik (klein) een leeg tonijnblikje.

Draai met een blikopener de bodem uit het grote blik en boor langs de onderrand 12 gaten van ongeveer 1,5 centimeter. Maak langs de bovenrand van het middelgrote blik 24 gaatjes van 6 millimeter en boor een stuk of 25 gaten in de bodem. Het kleinste blik krijgt rondom 8 tot 10 gaten van 1,5 centimeter. Knip tot slot met een blikschaar een groot gat in de bodem van het kleinste blik. Schuif alle blikken in elkaar (zie tekening) en zet ze als dat nodig is vast met een extra schroefje.

Vul de brander met twijgjes, takjes en papier. Zodra hij op temperatuur is, zorgt de luchtstroom door het blik dat het hout wordt voorverhit, waardoor het wordt afgebroken tot brandbare gassen waarmee je razendsnel een kop koffie zet. Een tip: vergeet niet een om schuursponsje mee te nemen om het roet van de onderkant van je pannen te boenen. Ongemak! Zelfrespect!

Meer over