Koeweits parlement stemt emir weg

Het parlement van Koeweit heeft dinsdag unaniem de zittende emir sjeik Saad Al Abdullah Al Salem Al Sabah uit zijn functie gezet vanwege diens slechte gezondheid....

Emir Saad had een dag eerder al aangegeven in het belang van het land te willen opstappen, maar zijn abdicatiebrief werd pas na het ongekende besluit van het parlement ontvangen. Het is voor het eerst dat een heerser in de regio op constitutionele wijze wordt verwijderd. Premier Sabah runt het land al jaren en geniet de steun van de familie.

Het Golfstaatje verkeerde in een politieke crisis sinds het aantreden van de zwakke emir na de dood van zijn neef tien dagen geleden. Sindsdien verscheen de nieuwe leider nog maar één keer, gekluisterd aan een rolstoel, kort in het openbaar om condoleances in ontvangst te nemen. De afgelopen jaren speelde hij geen rol in het openbare leven.

In de dynastie wordt het emirschap afwisselend bekleed door de twee clans van de familie, de Al Jaber en de Al Salem. De overleden emir was een Jaber, waardoor de post automatisch zou toevallen aan een Salem, zoals Saad. De premier hoort echter bij de Jabers. In het verleden gebeurde het vaker dat een clan meerdere emirs achter elkaar leverde.

Meer over