Nieuws

‘Koersverslaving’ bij jonge beleggers baart Nibud zorgen

‘Koersverslaving’ is niet een dwangmatige neiging alle etappes van de Tour de France te kijken, maar een reëel risico voor jonge beleggers die voortdurend de beurskoersen in de gaten houden. De verslaving leidt tot euforie bij stijgende koersen en stress bij het zien van dalende lijntjes.

Een demonstrant voor de New York Stock Exchange. Beeld Hollandse Hoogte / SIPA Press
Een demonstrant voor de New York Stock Exchange.Beeld Hollandse Hoogte / SIPA Press

Het financiële voorlichtingsinstituut voor huishoudens Nibud waarschuwt dat een steeds grotere groep jongeren wordt blootgesteld aan deze risico’s. Iets minder dan de helft van de bevolking in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar zegt inmiddels te beleggen. Een groep waarvan het Nibud het waarschijnlijk acht dat een groot deel nog geen hoge buffer aan spaargeld voor onverwachte uitgaven heeft opgebouwd.

Het zijn niet alleen de beleggende jongeren waar het instituut zich zorgen over maakt. Van alle beleggers heeft 18 procent een laag inkomen, blijkt uit het Nibud-enquêteonderzoek De coronacrisis en ons geld. Van de respondenten met minder dan 2.000 euro spaargeld blijkt een kwart een deel hiervan te beleggen.

Onverstandig, vindt het Nibud, dat adviseert altijd direct beschikbaar geld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven, voor bijvoorbeeld de vervanging van kapotte huishoudelijke apparatuur. Het minimum aan buffer dat zij aanhoudt varieert naar huishoudtype: van 3.550 euro voor een alleenstaande, tot 5.900 euro voor een (echt)paar met vier kinderen.

Het onderzoek beperkt zich niet tot beleggings- en spaargedrag, maar legt ook een misvatting bloot over de algehele financiële situatie van de Nederlandse bevolking. Het idee dat ‘iedereen zo veel geld heeft overgehouden door de lockdowns’ klopt niet. Zo komt 20 procent nu moeilijker rond dan voor de coronapandemie, versus 17 procent gemakkelijker. Voor 63 procent bleef de situatie gelijk.

Meer over