Koerspeil beurs Amsterdam bereikt recordhoogte op 440

Het koerspeil op de Amsterdamse beurs heeft donderdag een nieuw record bereikt. De Amsterdam EOE-index, de graadmeter van de beurs, eindigde bij het slot van de handel voor het eerst in de geschiedenis boven de 440 punten op 440,04....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het is niet voor het eerst dat de index door de grens van 440 punten breekt. Tijdens de handel op 3 februari vorig jaar werd al eens kortstondig een stand van 440,69 punten bereikt. Maar ook dit record werd donderdag gebroken. Gedurende de dag bereikte de Amsterdam EOE-index een hoogste stand van 440,73, maar dat niveau werd niet vastgehouden. Kort voor slot zakte het koerspeil weer tot beneden de 440, maar in de laatste minuten van de handel werd deze barrière toch weer nipt genomen.

Beurshandelaren schrijven het nieuwe record op de aandelenmarkt toe aan de harde gulden. Nederlandse aandelen zijn daardoor aantrekkelijk voor beleggers uit landen met zwakkere valuta. Daarnaast trekt de Amsterdamse beurs zich op aan de hausse op Wall Street. De Dow Jones, de toonaangevende index van de beurs van New York, bereikte woensdag een nieuwe recordhoogte op 4615 punten.

Maar door de sterke daling van de dollarkoers bleven de Europese beurzen aanvankelijk flink achter bij Wall Street, waar de afgelopen maanden record na record sneuvelde. De Amsterdam EOE index begon dit jaar op 414,47 punten, maar was op 23 maart 26 punten teruggezakt naar 388,33. Daarna volgde pas een gestage opmars tot net boven de 440 punten. Andere Europese aandelenbeurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zijn echter nog ver verwijderd van de begin vorig jaar bereikte recordniveaus.

De geslaagde recordpoging op het Damrak was voor een groot deel te danken aan Philips. De aandelen Philips vinden deze week gretig aftrek bij vooral Amerikaanse beleggers. Donderdag steeg de koers met 4 procent of 2,70 gulden naar 72,30 gulden, eveneens een nieuw record.

Meer over