Koersen VS onderuit

Na drie dagen ellende, leek het er dinsdag lang op alsof de beurs van New York weer zou opveren. Het grote nieuws van de dag was het veel beter dan verwachte nettoresultaat van zakenbank Goldman Sachs....

De zakenbank haalde het beste resutaat uit zijn geschiedenis. Beleggers reageerden in eerste instantie verheugd op de goede cijfers. Goldman trok andere financi waarden mee omhoog.

Maar de beurzen konden hun winsten niet vasthouden. In de laatste handelsminuten gingen de belangrijke indices toch nog onderuit. Dat kwam vooral door de val van de telecom-koersen. Verizon, Bell South en Qwest daalden als gevolg van de angst voor terroristische aanslagen. Ook oliemaatschappij Exxon gleed weg na uitlatingen van een mogelijke Al Qa'ida-woordvoerder dat de VS rekening moet houden met een vergeldingsactie voor de moord op Hamas-leider Yassin. Beleggers raakten zo in paniek dat zelfs van de winst van Goldman maar een kleine 0,1 procent overbleef. Onderaan de Dow-Jonesindex bungelde McDonald's met een min van ruim 2 procent. Microsoft verloor 1,2 procent. De softwaregigant reageerde dinsdag verontwaardigd op de mogelijke boete van 497 miljoen euro door de EU.

Meer over