Koersen jojoën weg van laagste punt

De belangrijke indices van de Amerikaanse aandelenbeurzen hadden dinsdag veel weg van jojo's. In eerste instantie leek het erop dat de zwaarmoedige stemming van de afgelopen dagen voort zou worden gezet....

Maar halverwege de dag sloeg de stemming om. Twee uur lang leek het erop dat de Amerikaanse beleggers hun angst en wantrouwen hadden laten varen. De bekende Dow Jones index, de technologie-index Nasdaq en de brede Standard & Poor's 500 klommen alle tot boven het slot van maandag.

Wellicht waren geruchten op de beursvloer voor de kortstondige rally. Even deed namelijk het verhaal de ronde dat India en Pakistan tot een vergelijk zouden komen over hun dispuut rond Kasjmir. De oplopende spanningen op het Indisch subcontinent wordt door veel handelaren gezien als een belangrijke oorzaak voor de zwakte van aandelenbeurzen wereldwijd.

Maar lang duurde dat feestje niet. Ongeveer een uur voor het sluiten van de markt zette een nieuwe daling in, die op zijn beurt ook werd gevolgd door een stijging. Uiteindelijk sloot alleen de Dow Jones met een verlies van 0,2 procent op 9.687 punten. De S & P en Nasdaq hielden de voeten droog.

Het wantrouwen jegens beursgenoteerde bedrijven kreeg een extra duw in de rug door een nieuw geval van boekhoudkundig geknoei. Knight Trading, een effectenhuis dat vooral op schermenbeurs Nasdaq werkt, kwam onder vuur te liggen. Effectenhandelaren in dienst van het bedrijf zou zich in de jaren negentig aan front running schuldig hebben gemaakt. Door aandelen zelf te kopen voordat de kooporders van klanten werden uitgevoerd, zouden de handelaren zichzelf hebben verrijkt. Knight Trading ontkent de aantijgingen ten stelligste, maar het aandeel kreeg een oplawaai van 21 procent.

Opvallend genoeg werden bedrijven die de laatste dagen massaal in de uitverkoop gingen vanwege financiële malversaties omhoog. Hieronder waren de energiebedrijven Williams, El Paso en industrieel conglomeraat Tyco.

Farmaciebedrijf Bristol-Myers Squibb verloor stevig. Het bedrijf is aangeklaagd door justitie in maar liefst 28 deelstaten. Bristol-Myers zou de introductie van merkloze kopieën van zijn kankermedicijn Taxol illegaal hebben geblokkeerd. Het kwam Bristol-Myers op een verlies van 4 procent te staan.

Meer over