Nieuws

Koers van bitcoin naar recordhoogte na miljardeninvestering Tesla

Tesla heeft voor 1,5 miljard dollar (1,24 miljard euro) aan bitcoins gekocht. De Amerikaanse fabrikant van onder meer elektrische auto’s stuwde daarmee de beurskoers van de bekendste virtuele munt naar ongekende hoogte.

De koers van de bitcoin is sinds medio december aan een onstuimige opmars begonnen. Ook in Zweden, Stockholm, is dat niet onopgemerkt gebleven Beeld REUTERS
De koers van de bitcoin is sinds medio december aan een onstuimige opmars begonnen. Ook in Zweden, Stockholm, is dat niet onopgemerkt geblevenBeeld REUTERS

Tesla maakte de aankoop maandag bekend in een melding aan de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten. Waar en wanneer precies het bedrijf heeft toegeslagen, is niet bekend.

De investering van 1,5 miljard dollar, ruim 8 procent van de kasreserves van de fabrikant aan het einde van 2020, was maandag al zo’n 200 miljoen dollar meer waard. Want na de bekendmaking door Tesla steeg de koers van de bitcoin naar een recordhoogte van ruim 44 duizend dollar, van ruim 39 duizend een etmaal eerder.

In zijn melding aan de Securities Exchange Commission (SEC) zegt Tesla de bitcoin net zo’n alternatieve investering te vinden als goudstaven of fondsen die in goud beleggen. De virtuele munt biedt ‘flexibiliteit in het variëren en maximaliseren van de opbrengst van onze kasreserve’, aldus de automaker. Tesla zegt verder het voornemen te hebben om de bitcoin te accepteren als betaalmiddel, voor klanten die hun Model X (cataloguswaarde tegen een ton) in cryptomunten willen afrekenen.

Papiergeld is dood

Dat Tesla geld steekt in bitcoins komt niet als een verrassing. Topman Elon Musk heeft zich in het recente verleden lovend uitgelaten over cryptomunten in het algemeen en de bitcoin in het bijzonder. In 2019 verkondigde hij de dood van het papieren geld, ten gunste van cryptomunten. De Tesla-baas heeft overigens meerdere keren toegegeven dat zijn bekering tot de bitcoin te lang op zich heeft laten wachten. Nog vorige week twitterde Musk over een van de kleinere bitcoin-klonen, de dogecoin, gebaseerd op een bekende internetmeme. De koers daarvan spoot meteen met 50 procent omhoog.

‘Iedereen heeft zitten wachten op het moment dat Elon Musk zou aankondigen dat een van zijn bedrijven een deel van de activa in bitcoins zou omzetten’, aldus Guy Hirsch, directeur van beleggingsplatform eToro in de VS tegenover de vaksite Decrypto.

Enkele dagen terug zei een van de grootste investeerders in bitcoin een toeloop te verwachten van bedrijven die de bitcoin op hun balans zetten. Tesla zou daarin wel eens het voortouw kunnen nemen, aldus topman Michael Saylor van MicroStrategy. ‘Musk en Tesla zijn in staat om markten in beweging te krijgen zoals niemand anders dat kan en dit kon wel eens het punt zijn waarop we terugkijken en ons realiserendat de bitcoin mainstream is gegaan.’ Ook andere marktkenners denken dat er meer schapen volgen nu de grootste over de dam is.

De koers van de bitcoin is sinds medio december aan een onstuimige opmars begonnen, van ruim 18 duizend dollar naar dik 44 duizend maandag. De laagste koers in 2020, in maart, was circa 5.000 dollar. Sindsdien is prijs dus meer dan verachtvoudigd.

Op basis van de prijzen in januari voor een bitcoin zou Tesla er ongeveer zo’n 40 duizend bezitten. Wereldwijd zijn er iets meer dan 18,6 miljoen in omloop. De voorraad is eindig: het computerprogramma waarmee de virtuele munt kan worden ‘gedolven’ kent een maximum van 21 miljoen stuks. Op dit moment weten bitcoin miners die beschikken over krachtige computernetwerken ongeveer elke tien minuten 6,25 bitcoins los te woelen.

Meer over