Koers Unit4 stijgt 15 procent vanwege mogelijke overname

De Nederlandse beurs dreigt andermaal een fonds kwijt te raken. Het softwarebedrijf Unit4 in Sliedrecht onderhandelt met een aantal private investeerders over een overnamebod.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De investeerders zouden 35 euro per aandeel willen betalen voor het bedrijf. Dat komt neer op ruim 1 miljard euro. De directie van Unit4 wil het bod serieus bekijken en heeft daarom 'verkennende gesprekken aangeknoopt'. Ook is een aantal adviseurs in de hand genomen, onder wie de zakenbanken ING Corporate Finance en Oppenheimer en de vennootschapsadvocaten van De Brauw Blackstone Westbroek.

Unit4 werd in de jaren tachtig opgericht als een verkoopbedrijf van administratieve softwaresystemen. Na een fusie in 1997 met het antivirusbedrijf Data Alert kreeg het een beursnotering in Amsterdam.

In de jaren daarop werden enkele grote overnamen gedaan, waaronder die van het Noorse Agresso. Unit4 werd daardoor een internationale speler op de softwaremarkt. Later volgden ook grote overnamen in onder meer Spanje en België.

Vorig jaar kwamen onregelmatigheden bij een Poolse dochter aan het licht, maar dat heeft het bedrijf geen blijvende schade aangericht. Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat een nieuw groot kantoorpand in Utrecht in gebruik is genomen. In juli bleek het bedrijfsresultaat in de eerste zes maanden van 2013 ruim 40miljoen euro te hebben bedragen op een omzet van 240 miljoen.

Financieel bestuurder Edwin van Leeuwen wilde maandag niets zeggen over de belangstellenden, behalve dan dat het zou gaan om private-equitypartijen. Ook weigerde hij te zeggen of het nationale of internationale spelers betreft. 'Het zijn voorlopige gesprekken, we bevinden ons nog echt in de beginfase. We moeten een breed scala aan zaken bekijken, niet alleen de prijs maar ook de belangen van stakeholders', aldus Van Leeuwen. De overname zou lucratief zijn voor zowel Van Leeuwen als topman Chris Ouwinga, die allebei grote aandelenpakketten in het bedrijf bezitten. Daarnaast hebben ze ieder ook nog honderdduizend opties.

De koers van het aandeel steeg meteen na het bekend worden van het bod met 15 procent tot boven de 34 euro . Later zakte de koers iets, maar er bleef nog altijd een winst over van 12,3 procent.

undefined

Meer over