Koerilen blijven twistappel tussen Japan en Rusland

Japan en Rusland blijven streven naar een vredesakkoord, ondanks hun onenigheid over de status van de eilandengroep Koerilen. Dat hebben president Poetin van Rusland en zijn Japanse gastheer, premier Mori, dinsdag bekendgemaakt na drie dagen van gezamenlijk overleg in Tokio....

ANP en DPA

In 1997 hebben Rusland en Japan afgesproken alles in het werk te stellen om in 2000 een vredesakkoord te sluiten. Hun onenigheid over de Koerilen verhindert al tientallen jaren de totstandkoming van een dergelijk verdrag.

Japan wil de eilanden Etorofu, Kunashiri, Shikotan en Habomei terug, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden bezet door de toenmalige Sovjet-Unie. Premier Mori heeft nu voorgesteld de Japanse grens zo te verleggen dat de zuidelijke Koerilen erbinnen vallen. Poetin noemde het voorstel 'moedig en weldoordacht', maar 'niet geheel in overeenstemming' met Ruslands wensen.

Mori zou een Russisch compromis hebben afgewezen. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass is Moskou bereid Japan een vorm van gemeenschappelijk bestuur te geven over de Koerilen. De eilanden zouden echter wel Russisch grondgebied blijven.

Meer over