Koeriers voor DigiD-risicogebieden

Fraude met DigiD, de digitale toegang tot overheidsdiensten, komt veel vaker voor dan tot dusver bekend is geworden. Intern overheidsonderzoek bracht vorig jaar 1.020 gevallen aan het licht waarbij aanwijzingen zijn voor misbruik van DigiD-accounts.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Dat blijkt uit gegevens van Logis, de ambtelijke ict-dienst die het beheer voert over de DigiD-accounts. De meeste gevallen van oneigenlijk DigiD-gebruik doet de overheid binnenskamers af; door het desbetreffende account te blokkeren, te verwijderen, of een aanvraag voor een nieuw DigiD-account af te wijzen.

Slechts zelden komt het tot aangifte, namelijk alleen bij aanwijzingen voor grootschalige fraude. Begin dit jaar kwam het DigiD-systeem in opspraak toen bleek dat criminele bendes in Groningen en Amsterdam Zuidoost bij 204 burgers wachtwoorden uit de post hebben gehaald. Daarmee vroegen ze toeslagen aan, volgens het Openbaar Ministerie met de bedoeling geld weg te sluizen.

Sinds deze dubbele strafzaak is het toezicht op DigiD-gebruik verscherpt. In de eerste maanden van 2014 zijn opnieuw mogelijke fraudegevallen aan het licht gekomen. Logis wil niet zeggen om hoeveel zaken het gaat en of daarvan aangifte is gedaan. 'In het onderzoeksbelang willen we hier geen mededelingen over doen.'

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) maakte woensdag bekend dat hij 'risicogebieden' aanwijst waar DigiD-wachtwoorden voortaan worden bezorgd door speciale koeriers in bestelbussen in plaats van per gewone post, om daarmee fraude tegen te gaan. Het in heel Nederland inzetten van zulke koeriers kost volgens Plasterk 'tientallen miljoenen per jaar' en is 'niet nodig'. Volgens de minister is DigiD-fraude sterk regionaal begrensd.

Als risicogebied gelden allereerst Amsterdam Zuidoost en Groningen, waar de twee strafzaken spelen. Maar er zijn ook twee andere risicogebieden voor DigiD-gebruik, bevestigt Logis. Begin 2014 zijn daar na meldingen van burgers, de belastingdienst of de sociale verzekeringsbank activiteiten gesignaleerd die kunnen wijzen op fraude. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvragen voor een forse verhoging van belastingtoeslagen, gecombineerd met een ander rekeningnummer.

Logis noch het ministerie van Binnenlandse Zaken wil zeggen om welke twee postcodegebieden het gaat. 'Wij gaan dat niet aan de grote klok hangen', zegt de woordvoerder van Plasterk. 'Die gebieden kunnen zich dan namelijk gaan verplaatsen.'

In de Groningse zaak, die zich afspeelde rondom een studentenflat, zijn acht verdachten aangehouden, waaronder een medewerker van de Belastingdienst. Het strafrechtelijke onderzoek loopt nog.

undefined

Meer over