Koerdische strijders boeken terreinwinst nabij Mosul

Koerdische Peshmerga-strijders in Irak hebben zondag vijf dorpen ten oosten van Mosul veroverd. Hiermee wordt de druk op het IS-bolwerk verder opgevoerd.

Redactie
Koerdische strijders nabij het dorp Mufti dat is veroverd op IS. Beeld epa
Koerdische strijders nabij het dorp Mufti dat is veroverd op IS.Beeld epa

Volgens een verklaring van de Koerden is een gebied van vijftig vierkante kilometer 'gezuiverd' op Islamitische Staat. De operatie is nog altijd bezig, zegt brigadier Denewan Khurshid Tofiq tegen persbureau Reuters.

Op videobeelden van het lokale televisiestation Rudaw is te zien hoe rook boven een van de dorpen kringelt. Ook zijn tanks ingezet.

Het Iraakse leger kondigde eerder al aan dat het voornemens is Mosul, het belangrijkste bastion voor IS in Irak, nog dit jaar te veroveren. Een eerdere poging in maart mislukte door een gebrek aan mankracht en saamhorigheid tussen de verschillende milities. Sindsdien is voor een internationale aanpak gekozen. Amerikaanse troepen ondersteunen de operatie vanuit de lucht.

IS heeft Mosul sinds 2014 in handen. De terreurbeweging verliest steeds meer terrein. In juni wist het Iraakse leger Fallujah te heroveren. Ook vielen de Iraake steden Ramadi en Tikrit en de Syrische woestijnstad Palmyra uit handen van IS.

Deze week wist een alliantie van Syrische en Koerdische strijders in Syrië het IS-bolwerk Manbij te heroveren.

undefined

Peshmerga-strijders in de buitenwijken van Mosul. Beeld reuters
Peshmerga-strijders in de buitenwijken van Mosul.Beeld reuters

Het tijdperk ná IS

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van meer dan dertig landen kwamen vorige maand bijeen om de strategie tegen terreurgroep IS te bespreken. De focus ligt op de wederopbouw van Irak en Syrië als het kalifaat eenmaal uiteen valt (+).

Meer over