Koerdische kiezers stemmen op Erdogan

Pro-Koerdische partijen in Turkije hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van zondag hun aanhang gehalveerd zien worden. Veel van hun traditionele aanhangers stemden op de AK-partij van premier Erdogan....

Tayyip Erdogan dankt zijn winst onder de Koerden aan het verruimen van de rechten voor minderheden in zijn poging Turkije een aanvaardbaar lid te maken van de Europese Unie. Turkije heeft de Koerden jarenlang hun eigen identiteit ontzegd. Maar om de EU tegemoet te komen, mogen de Koerden in het onderwijs hun eigen taal voeren en mogen ze ook Koerdische radio-uitzendingen maken.

Daarnaast zijn de straffen op martelen, wijdverspreid tijdens het conflict in het zuidoosten van Turkije, verhoogd. Hoewel sommige hervormingen zich nog moeten nestelen in het leven van alledag, vinden veel Koerden dat hun toekomst verbonden is met Erdoganspoging om besprekingen te beginnen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

In Turkije wonen, op een bevolking van 70 miljoen, ongeveer 12 miljoen Koerden. Ze wonen voornamelijk in het zuidoosten van het land. De oorlog tussen de afscheidingsbeweging PKK en de strijdkrachten heeft in de jaren '80 en '90 aan meer dan 30 duizend mensen het leven gekost.

Erdogan won zondag met zijn conservatieve Gerechtigheids-en Ontwikkelingspartij meer dan 42 procent van de stemmen. In 55 van 81 steden slaagden vertegenwoordigers van de partij erin de burgemeestersverkiezing te winnen. Dat lukte de AK-partij opnieuw in Istanbul en Ankara.

Erdogan zei maandag dat de regering door de verkiezingsuitslag zich een sterkere positie heeft verworven in de onderhandelingen over Cyprus. Het conflict rond het Grieks-Turkse eiland wordt als een van de obstakels beschouwd voor toetreding tot de EU. Turkije is volgens de Verenigde Staten een voorbeeld-democratie in het Midden-Oosten.

Meer over