Koerden stuiten weer op massagraven yezidi's

Koerdische strijders zeggen opnieuw te zijn gestuit op massagraven van yezidi's in de Noord-Iraakse regio Sinjar. In het graven lagen 113 lichamen van yezidi's die bij een openbare massaexecuties zijn omgebracht.

In de buurt van de Iraakse stad Sinjar, een gebied waar veel yezidi's wonen, bekijken onderzoekers menselijke resten. Hier hield Islamitische Staat huis tot peshmerga de stad heroverden. Beeld Sam Tarling
In de buurt van de Iraakse stad Sinjar, een gebied waar veel yezidi's wonen, bekijken onderzoekers menselijke resten. Hier hield Islamitische Staat huis tot peshmerga de stad heroverden.Beeld Sam Tarling

Een van de graven werd zo'n twaalf kilometer ten zuiden van de stad Sinjar ontdekt. Het was ondermijnd met explosieven. Die zijn door de Koerdische strijders onschadelijk gemaakt.

Er worden in Noord-Irak geregeld massagraven ontdekt van yezidi's, die een religieuse minderheid vormen in het land. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een deel van Noord-Irak in de zomer van vorig jaar veroverd. De terroristen ontvoeren en doden yezidi's, omdat ze worden gezien als duivelaanbidders.

Lees ook

De reportage van Remco Andersen in Sinjar 'Hoe bewijs je genocide, midden in een oorlog?' (+)
De reportage van Rob Vreeken in een opvangkamp in Turkije 'Yezidi's voelen zich vergeten door de wereld' (+)

De Iraaks-Koerdische peshmerga wist IS steeds verder terug te dringen met een offensief dat deze maand.

Meer over