Koerden staan wereldwijd op tegen Syrië

Zaterdag kwamen kwamen in de Syrische grensstad Qamishli zo'n 50 duizend Syriërs bijeen om tegen het regime van president Bashar al-Assad te betogen en de vermoorde Koerdische oppositieleider Meshaal al-Tammo te begraven. De Syrische autoriteiten sloten daarop zondag de grensovergang naar het Turkse Nusaybin.

AMSTERDAM - Voorafgaand aan de begrafenisstoet braken gevechten uit tussen betogers en Syrische veiligheidstroepen. Tijdens de processie zelf openden militairen het vuur op de menigte. Hierbij vielen vijf doden, aldus lokale mensenrechtenactivisten.

Ondanks de schoten trokken duizenden Syriërs het centrum van Qamishli, bijna 600 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Damascus, in om het aftreden van president Assad te eisen. Sommige betogers riepen op tot zijn executie, anderen schreeuwden leuzen als 'Vertrek! Vertrek!' en trokken een standbeeld van Hafiz al-Assad, de vader en voorganger van Assad, van zijn sokkel.

President Assad poogt sinds half maart protesten, die zich tot een volksopstand ontwikkelden, bloedig neer te slaan. De Verenigde Naties schatten dat er al bijna drieduizend Syriërs zijn gedood bij het onderdrukken van de protesten. Er zijn naar schatting dertigduizend Syriërs opgepakt of verdwenen. Volgens sommige waarnemers treedt het Syrische regime steeds harder op in de veronderstelling dat de protestbeweging op zijn laatste benen loopt.

De officiële staatsmedia hebben vrijdag de moord op Tammo in Qamishli ook gemeld, zij het in een andere lezing dan mensenrechtenactivisten. Volgens de staatsmedia zou Tammo in zijn auto zijn doodgeschoten door vier onbekende daders die in een zwarte auto reden. Volgens mensenrechtenactivisten werd Tammo in zijn woning gedood door vier gemaskerde en gewapende lieden. Zijn zoon Marcel, zijn broer en een activiste raakten gewond.

Tammo gold als vooraanstaand oppositiefiguur in Syrië en als gerespecteerde en populaire Koerdische oppositieleider. Hij werd onlangs vrijgelaten nadat hij drieënhalf jaar als politieke gevangene vastzat.

Hij stichtte de liberale Partij van de Koerdische Toekomst en was lid van de onlangs gevormde Syrische Nationale Raad, die probeert mensen van binnen en buiten Syrië samen te brengen in een poging de sterk versplinterde oppositiebeweging te verenigen tegen president Assad.

Tammo's gewelddadige dood heeft de Koerdische regio van noordoostelijk Syrië geschokt. Er waren zaterdag naast de massabijeenkomst in Qamishli ook grote betogingen in Amouda en al-Dirbasiya, meldde de nieuwszender Al Arabiya. In diverse Europese steden vielen Koerdische betogers Syrische ambassades aan. In Londen klommen enkele Koerden op het dak van de ambassade en zwaaiden daar met Koerdische vlaggen. De politie pakte er zeven mannen op.

In Berlijn drongen dertig demonstranten de woning van de Syrische ambassadeur binnen en bedreigden hem. Buiten gooiden Koerden verfbommen tegen de muur. In Wenen werden elf Koerden opgepakt omdat ze de Syrische ambassade waren binnengekomen en stonden te protesteren op het balkon. In Genève was de Syrische vertegenwoordiging bij de VN het doelwit van de betogers. Ze haalden er Syrische vlaggen neer en gooiden documenten uit het raam.

In een reactie op de aanvallen op de Syrische ambassade dreigde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem zondag dat landen die de Syrische diplomatieke posten niet beschermen, met gelijke munt worden terugbetaald. 'Als zij niet voorzien in de veiligheid van onze diplomatieke missies, dan zullen we hun hetzelfde behandelen.'

Ook dreigde de Syrische minister met stevige maatregelen tegen landen die de Syrische Nationale Raad erkennen. Volgens Bourhan Ghalioun, het prominentste lid van de Syrische Nationale Raad, lijken de woorden van de minister erop te duiden dat het Syrische regime bezorgd is dat de raad internationaal wordt erkend en eenzelfde rol kan gaan spelen als de Nationale Overgangsraad in Libië. Die wist de Libische dictator Moammar Kadhafi te verdrijven.

undefined

Meer over