Koerden heroveren Noord-Iraakse stad Sinjar op IS

De stad Sinjar in het noorden van Irak is vrijdag door Koerdische peshmergastrijders heroverd op Islamitische Staat. Dat heeft de president van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak, Masoud Barzani, vrijdag gezegd. 'Zoals beloofd hebben we Sinjar bevrijd', zei Barzani.

Rob Vreeken
Koerdische peshmergastrijders en Yezidi's hijsen de Koerdische vlag in Sinjar. Beeld afp
Koerdische peshmergastrijders en Yezidi's hijsen de Koerdische vlag in Sinjar.Beeld afp

Het in augustus vorig jaar door IS bezette Sinjar was een belangrijk symbool geworden van het 'onrecht dat het Koerdische volk is aangedaan', zei de president in de bevrijde stad tegen zijn gehoor van Koerdische strijders. Eerder op de dag hesen de peshmerga de Koerdische vlag op het centrale plein van Sinjar.

Amerikaanse functionarissen vonden het gistermiddag nog te vroeg de overwinning op te eisen. Volgens kolonel Steven Warren, woordvoerder van de door de VS geleide coalitie, was de stad nog niet helemaal in Koerdische handen.

Ook vanuit Koerdische hoek werd enig voorbehoud gemaakt. 'Ik kan niet zeggen dat de operatie afgerond is, want er zijn nog bedreigingen', zei majoor Ghazi Ali, commandant van een van de Koerdische eenheden. Zelfmoordacties, bermbommen en boobytraps in woningen kunnen nog gevaar opleveren. Ook is niet zeker of alle naar schatting 300 tot 550 IS-strijders de stad verlaten hebben.

Volgens Ali ontmoetten de Koerdische eenheden nauwelijks weerstand toen zij Sinjar binnentrokken. 'Niemand vocht terug. Ze hadden wat bermbommen geplaatst en er waren enkele sluipschutters, maar geen gevechten', aldus de commandant.

Offensief

De peshmerga begonnen in de nacht van woensdag op donderdag met zo'n 6.000 strijders een groot offensief om de stad uit handen van de extremisten te bevrijden. Van drie kanten rukten ze op, geholpen door ongeveer 1.500 leden van een yezidi-brigade. Het offensief werd ondersteund door de luchtmacht van de VS, die bombardementen uitvoerde.

Yezidi's (Koerden die de yezidi-religie aanhangen) zijn de oorspronkelijke bewoners van Sinjar. Vorig jaar werden zij door IS uit de stad verdreven. Ongeveer 5.000 yezidi's werden gedood en 6.000 meisjes en vrouwen werden ontvoerd; velen wachtte een lot als seksslaaf.

Masoud Barzani, president van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak, kondigde de herovering van de stad Sinjar aan tijdens een persconferentie. Beeld afp
Masoud Barzani, president van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak, kondigde de herovering van de stad Sinjar aan tijdens een persconferentie.Beeld afp

Strategisch belangrijk

De inname van Sinjar heeft grote strategische betekenis. De stad ligt aan de snelweg tussen het belangrijkste bolwerk van IS in Syrië, de stad Raqqa, en de vorig jaar door IS veroverde stad Mosul in het noorden van Irak, net buiten de autonome Koerdische regio. Over een poging van Koerdische peshmerga en Iraakse regeringstroepen om Mosul te heroveren wordt al lang gespeculeerd.

Het wordt voor IS nu moeilijker vanuit Syrië versterkingen aan te voeren naar Mosul. Dit te meer omdat de extremisten gisteren nog een stad moesten prijsgeven, Hol in het oosten van Syrië, vlakbij de Iraakse grens. Ook Hol ligt aan de weg tussen Raqqa en Mosul. De stad werd ingenomen door strijders van de Koerdische enclave in het noorden van Syrië, Rojava, gesteund door Arabische en Assyrische milities. Ook hier verleenden de Amerikanen waarschijnlijk luchtsteun.

Het Iraakse leger is vrijdag ook een offensief begonnen om IS te verdrijven uit de stad Ramadi, 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Troepen trokken volgens een legerwoordvoerder langzaam van drie kanten op naar de stad, daarbij gesteund door de luchtmacht.

De afgelopen maanden werden al aanvoerroutes geblokkeerd, waardoor goederen in de stad schaars zijn geworden. Ramadi is sinds mei in handen van IS. De stad heeft 450 duizend inwoners.

Meer over