NieuwsTerugtrekking Amerikanen uit Syrië

Koerden bekogelen en beschimpen vertrekkende Amerikaanse militairen

Woedende Koerden bekogelden Amerikaanse troepen met aardappelen en tomaten toen die zich maandag terugtrokken uit het noorden van Syrië richting de grens met Irak. De Koerden voelen zich verraden door de Amerikanen met wie zij tegen de terreurgroep Islamitische Staat vochten.

Woedende Koerden bekogelden Amerikaanse troepen met aardappelen in Qamishli, Noord-Syrië.  Beeld AP
Woedende Koerden bekogelden Amerikaanse troepen met aardappelen in Qamishli, Noord-Syrië.Beeld AP

In overleg met de Amerikanen ligt het Turkse offensief tegen de Koerden tijdelijk stil, maar Ankara waarschuwde dat het offensief zal worden hervat als de Koerdische strijders zich dan niet uit het grensgebied hebben teruggetrokken.

Op videobeelden van een Koerdisch nieuwsagentschap was te zien hoe inwoners van de noordoostelijke stad Qamishli gevechtswagens van de Amerikanen probeerden tegen te houden en met aardappelen bekogelden toen het militaire konvooi door de stad reed. ‘Amerika leugenaar!’, werd er geroepen. ‘Als ratten gaan de Amerikanen ervandoor!’, schreeuwde een man. Een andere man probeerde een Amerikaans voertuig tegen te houden met een bord waarop hij had geschreven: ‘Dank aan het Amerikaanse volk, maar Trump heeft ons verraden.’

De Koerden werden totaal overvallen toen president Trump anderhalve week geleden na een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan plotseling besloot de Amerikaanse militairen langs de grens weg te halen. Daarmee maakte hij de weg vrij voor de Turkse militaire operatie om de Koerdische YPG-militie uit de grenszone te verjagen. Uit vrees voor de Turken riepen de Koerden daarop de hulp van het leger van de Syrische president Assad in.

Gevechtspauze

Turkije heeft nu een gevechtspauze ingelast op voorwaarde dat de Koerdische strijders zich terugtrekken uit de veiligheidszone die president Erdogan langs de grens wil vestigen. Als onderdeel van het akkoord trokken de Koerdische strijders zich zondag terug uit de grensstad Ras al-Ayn. Ook een groot deel van de Koerdische bevolking besloot de stad te verlaten. Zij zijn vooral bang voor de Arabische en radicaal-islamitische strijders die aan de kant van de Turken meevechten.

Ondanks het bestand werd er maandag op sommige plaatsen nog gevochten. De Turken eisen dat alle Koerdische troepen uiterlijk dinsdagavond weg zijn uit een strook langs de grens van 120 kilometer lang en 30 kilometer diep. Anders hervat het Turkse leger de gevechten. De Koerdische vertegenwoordiger Redur Khalil zei dat zijn troepen zich opmaken voor een volledige terugtrekking, maar hij vond dat er internationale waarnemers moeten komen om de achtergebleven Koerdische burgers te beschermen.

Ook in de VS was er veel kritiek op het besluit van Trump de Amerikaanse militairen weg te halen. Een ruime meerderheid van het Huis van Afgevaardigden veroordeelde de beslissing van Trump, die genoeg heeft van de ‘eindeloze oorlogen’ in het Midden-Oosten. De Amerikaanse minister van Defensie liet maandag doorschemeren dat een aantal Amerikanen in het noordoosten van Syrië zal achterblijven om te voorkomen dat de olievelden van de Koerden in handen vallen van de terreurgroep IS.

Het Kremlin maakte bekend dat de Russische president Poetin morgen overleg zal hebben met Erdogan over de situatie langs de grens. Als gevolg van van de ommezwaai van Trump hebben de Russen plotseling een prominente rol in het gebied gekregen: Moskou heeft eenheden van de Russische militaire politie naar het gebied gestuurd om te voorkomen dat Turkse en Syrische troepen slaags raken met elkaar.

Syrische president Assad profiteert van Amerikaanse terugtrekking. Turks offensief brengt nieuwe stroom vluchtelingen op gang.

Meer over