Koenders vertrouwt Porosjenko bij vervolging MH17

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet door het in Minsk gesloten akkoord 'geen juridische complicaties' voor de vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Dat zei hij vandaag voor het begin van de ministerraad.

Redactie
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is aanwezig bij een ceremonie op het vliegveld van Charkov Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is aanwezig bij een ceremonie op het vliegveld van CharkovBeeld anp

In de overeenkomst over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk, het gebied waar de MH17 neerkwam.

Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops zei vandaag tegen de Telegraaf dat deze overeenkomst voor moeilijkheden kan zorgen bij eventuele vervolging van de daders. Als er een verdachte in beeld zou komen van het neerhalen van vlucht MH17, dan kan zou die een beroep kunnen doen op de amnestie-afspraken.

'Keiharde garantie'

Koenders wijst erop dat de Oekraïense president Petro Porosjenko publiekelijk heeft gezegd dat de daders vervolgd zullen worden. Verder wordt er in het akkoord van Minsk gerefereerd aan een wet die door het Oekraïense parlement is aangenomen en waarin een uitzondering voord daders van MH17 wordt gemaakt. En tenslotte is Rusland gebonden aan VN-resolutie 2166 die gaat over de berechting van de mensen die schuldig zijn aan het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, aldus Koenders.

Premier Mark Rutte zei gisteren dat de garantie van de Oekraïense president Petro Porosjenko 'keihard' is. 'Ik ben 99,9 procent zeker, eigenlijk wel voor 100 procent zeker. Hoe kan hij (Porosjenko) hier nog op terugkomen?' Hij heeft geen contact gehad met de Russische autoriteiten over de kwestie. 'Dat lijkt me niet nodig want we zien juridisch geen belemmeringen' voor vervolging van de daders.

Rutte vindt het ook niet nodig om Rusland hierover aan te spreken. Er is 'geen risico' dat op grond van de afspraken in Minsk de eventuele vervolging van de daders niet door zou kunnen gaan, zei hij na de ministerraad.

Vrijwilligers uit Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken en persoonlijke bezittingen Beeld anp
Vrijwilligers uit Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken en persoonlijke bezittingenBeeld anp

'Doorgaan met onderzoek'

Knoops raadt Nederland aan het strafrechtelijk onderzoek naar de crash hoe dan ook voort te zetten. Ook vindt Knoops het van belang dat de afspraken over amnestie op papier komen te staan - nu gaat het nog om mondelinge toezeggingen - en dat er een handtekening onder komt van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Bij het neerhalen van vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven.

Meer over